ЗАРАЂУЈУ АЛИ НЕ ДОЗВОЉАВАЈУ УПОТРЕБУ: ЕУ покренула кампању дезинформација против руске вакцине Спутњик Ве

Новости онлине

22. 03. 2021. у 16:12 >> 16:12

ЗАМЕНИК министра спољних послова Русије Александар Грушко изјавио је да су институције Европске уније покренуле кампању дезинформације и дискриминације руске вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V).

ЗАРАЂУЈУ АЛИ НЕ ДОЗВОЉАВАЈУ УПОТРЕБУ: ЕУ покренула кампању дезинформација против руске вакцине Спутњик Ве

Фото: Танјуг

Настављају се покушаји спречавања употребе руске вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у Европској унији, објаснио је Грушко у комитету Државне думе за међународна питања на тему „Русија – Европа: реалност и перспективе“.

Он је додао да европске институције демонстративно игноришу руску вакцину и да је против ње покренута кампања дезинформације и дискриминације,

„Дају се политичке изјаве које се не могу другачије протумачити него као политизоване, које немају за циљ суочавање са овим злом, са овим изазовом“, додао је он.

Европски комесар за питања унутрашњег тржишта Тјери Бретон је 21. марта изјавио да Европској унији није потребна руска вакцина против короне „Спутњик Ве“ (Sputnik V). Бретон је прошле недеље изјавио да Европска комисија не сумња у квалитет „Спутњика Ве“, али да је познато да Русија има „потешкоће са производњом ове вакцине“.

Прва швајцарска компанија „Адиен Фарма и Биотек“ већ је закључила споразум о производњи вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) на територији Италије. Док Европска агенција за лекове не одобри вакцину, њена употреба у ЕУ није могућа. Међутим, производња је могућа без одобрења европског регулатора за извоз у земље у којима се вакцина користи. Тренутно је на списку више од 40 земаља, укључујући Мађарску и Словачку, које су једнострано одобриле лек.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)