ОТВОРЕН НЕОБИЧАН КАФИЋ У УКРАЈИНИ: Конобаре уче гости

Д. Б. М.

22. 03. 2021. у 14:14

У БРОВАРИМА у Кијевској области отворен је кафић "Кафе 21" у коме ће праксу моћи да прође 19 младих људи са Дауновим синдромом, аутизмом и другим сметњама у развоју. Циљ пројекта је да им помогне да стекну вештине за добијање посла.

ОТВОРЕН НЕОБИЧАН КАФИЋ У УКРАЈИНИ: Конобаре уче гости

Амбасада Украјине

Отварање кафића представља другу фазу пројекта "Перспектива 21.3", чији је циљ запошљавање, социјална и радна адаптација младих са сметњама у интелектуалном развоју након школе. Први корак је било отварање пекаре у Броварима пре три године, где су ови млади људи пролазили праксу након школовања у оквиру образовног дела пројекта.

Кафић се налази у центру града. У њему се може попити кафа, пробати пециво из поменуте пекаре, као и овладати искуством интеракције и прихватања особа са сметњама у интелектуалном развоју, кажу оснивачи кафића који се надају да ће ово месторадити успешно и да им неће бити потребне субвенције.

А. Василенко, мама 17-годишњег Петра са Дауновим синдромом и суоснивач "Перспективе 21.3", каже да се родитељи деце са сметњама у интелектуалном развоју увек брину да ли ће њихова деца икада моћи да нађу посао и буду независни. Она је уверена да ти људи могу да раде, али им је потребна помоћ:

-Већини је потребна подршка. Управо смо због тога за своју децу отворили кафић и пекару. Данас они овде уче и имају пратњу социјалног радника, а сутра ће можда добити посао овде или на другом месту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)