СЕВЕРНИ ТОК 2 "ЛЕДИ" БАЈДЕНА: Бела кућа у процепу између законодаваца са вашингтонског Капитол Хила и великог савезништва с Берлином

Д. САВИЋ

22. 03. 2021. у 08:53

НОВИ председник САД Џозеф Бајден је у првом обраћању међународној јавности са Минхенске конференције о безбедности потврдио америчку приврженост НАТО, истичући истовремено претњу трансатлантској заједници од Русије и Кине.

СЕВЕРНИ ТОК 2 ЛЕДИ БАЈДЕНА: Бела кућа у процепу између законодаваца са вашингтонског Капитол Хила и великог савезништва с Берлином

Фото АП

Своје речи поткрепио је поништењем одлуке републиканског претходника Доналда Трампа о повлачењу 12.000 америчких трупа из Немачке, али као "каменчић" у Бајденовој трансатлантској чизми остао је гасовод "Северни ток 2" који, дном Балтичког мора, директно повезује Немачку са - Русијом. Тај "каменчић" сад већ толико "жуља" Бајдена да он све теже држи равнотежу између Конгреса који га уцењује да уведе санкције Русима и потребе да удовољи савезничкој Немачкој, жељној да "Северним током 2" што пре потече гас.

Околишење да уведе санкције Москви због гасовода које законодавци из обе партије сматрају претњом по америчку националну безбедност, уверени да он обезбеђује Русији доминацију на европском енергетском тржишту, довело је Бајдена у пат-позицију. "Северни ток 2" постао је ноћна мора Бајдена који, засад безуспешно, тражи начин како да покаже зубе Русима, како му Конгрес не би правио сметње да комплетира највише позиције своје администрације, док истовремено јача НАТО поправљајући односе с Немцима, иначе неспремним да осујете гасни пројекат с Москвом.

 "Северни ток" се незаустављиво приводи завршетку, Фото АП

Некадашњи амбасадор САД у Русији Вилијам Бернс је одобравањем дочекан као нови шеф ЦИА од обе партије током претреса у америчком Сенату. Али, његово место директора ЦИА је, ипак, доведено у питање, јер је републикански сенатор Тед Круз одбијао да потврди његову номинацију због Бајденовог околишења око санкционисања "Северног тока 2".

Тек пошто је амерички државни секратар Ентони Блинкен саопштио да "сваки ентитет умешан у 'Северни ток 2', ризикује америчке санкције и треба одмах да престане са радом на гасоводу", Круз је попустио. Дао је зелено светло да Бернс је добио фотељу ЦИА, а Брајн Мекенон заменик државног секратара.

Али, Бајденове муке с Конгресом нису тиме завршене, јер законодавци се не задовољавају речима, већ траже конкретне потезе који доказују обећања. Из Сената већ стижу упозорења да, уколико се то не деси, шеф Беле куће може да се опрости од "пропусница" за своје кандидате који морају у Сенату да добију зелено светло како би постали део нове администрације. Не леду је већ кандидаткиња за Блинкенову помоћницу Венди Шерман.

ПРИТИСАК С ИСТОКА ЕВРОПЕ

СИТУАЦИЈУ додатно компликује забринутост источноевропских савезника Америке која рачуна управо на ове чланице НАТО као "штит" према Москви. Они углас притискају Вашингтон да реагује против Мосвке, јер се боје да "Северни ток 2" може да повећа утицај Кремља на Немачку и њихове остале савезнике НАТО.

Круз најављује да ће настави са блокадама Бајденових кандидата све "док се не примене у потпуности санкције против бродова и компанија кључних за завршетак гасовода".

Званичници Бајденове администрације, међутим, кажу да увођење санкција није тако лако. Као главни проблем се сада појављује санкционисање немачких фирми укључених у пројекат, па се Бајденови сарадници питају да ли би такав потез донео ишта друго до политичке катастрофе у односима с Берлином. Немачка канцеларка Ангела Меркел, истовремено, снажно подржава овај пројекат који сматра и својом, можда и највећом, заоставштином пред најављено повлачење, после четири мандата која је провела као прва жена на кормилу водеће европске економске силе.

"Северни ток 2" је свакако пред завршетком, па потенцијално кажњавање учесника у изградњи све више почиње да личи на игру апсурда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)