РУСКА МОРНАРИЦА ИЗДАЛА ХИТНО НАРЕЂЕЊЕ: Балтичка флота кренула ка Црном Мору - НАТО почиње вежбу "Морски штит"

Новости онлајн

21. 03. 2021. у 17:24

РУСКА ратна морнарица одлучила да хитно у зону Црног Мора пошаље четири брода из састава Балтичке флоте: десантне бродове класе Ропуча I: Каљининград (102), Минск (127) и Королев (130) класе Ропуче II и ракетна фрегата Боики (532).

РУСКА МОРНАРИЦА ИЗДАЛА ХИТНО НАРЕЂЕЊЕ: Балтичка флота кренула ка Црном Мору - НАТО почиње вежбу Морски штит

Фото: ЕПА

Бродови су већ прошли канал Ламанш када је била објављена вест о упућивању ових бродова због НАТО вежбе Морски штит, пише Topowar.ru.

У поморској вежби Морски штит која се одвија у Црном Мору учествује 18 бродова морнарица Грчке, Бугарске, Румуније, Сједињених Држава, Пољске, Холандије, Шпаније и Турске.

Вежба "Морски штит" иначе се одржава близу руских граница, а у вежбу укључени су миноловци, корвете, ракетни разарачи, ракетне крстарице, патролни и помоћни бродови.

У овој НАТО вежби учествује 2.400 војника, 10 борбених авиона и хеликоптера. Како је предвиђено у Румунији ће се одржати копнени део вежбе где ће важна улога припасти ракетним једницама обалске одбране румунске морнарице наоружаних са СОПЛ Рубеж Е, којима ће се придружити и Пољаци.

Како су адмирали НАТО навели главни циљ вежбе је провера сарадње румунске морнарице са припадницима морнарица осталих чланица НАТО, а манвери треба да покажу оспособљеност и спремност румунске морнарице у јачању улоге Северноаталнске алијансе у промењивом безбедносном окружењу.

За сада није познато колико се припадника морнаричко десантне пешадије и технике налази на три десантна брода.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)