ОД БЕОГРАДА ДО БЕЧА ЗА 12 САТИ: За Путовања у време пандемије потребно много стрпљења

Танјуг

21. 03. 2021. у 11:10

ЗА путовање у време пандемије вируса корона, када су готово све земље Европе увеле контроле, потребно је много стрпљења, јер су чекања на границама вишесатна, а потребно је са собом носити и бројна додатна документа.

ОД БЕОГРАДА ДО БЕЧА ЗА 12 САТИ: За Путовања у време пандемије потребно много стрпљења

Фото А. Ровчанин

Пут од Београда до Беча, колима преко Мађарске, уобичајено траје до шест сати, али сада, због пандемије, путовање траје двоструко дуже.

Репортер Танјуга из Аустрије, од Београда до Беча путовао је протеклог дана пуних 12 сати, што се у прошлости није догађало и у највећем шпицу за време летњи одмор.

Кроз Србију је све текло без проблема, све до границе Мађарске.

Када се изађе из Србије, гужве настају у међупростору између два гранична прелаза.

Овај пут, чинило се да гужва није толико велика, јер је мање од пола међупростора између две границе био попуњен, и то у три траке.

Међутим, у доба короне такво стање на граници значило је чекање од нешто више од два сата, пошто Мађари "студиозно" проверавају документа, али и унутрашњост аутомобила, односно пртљаг.

Током та два сата проведена на мађарском прелазу више возила са српским таблицама враћено је натраг у Србију, јер су мађарски цариници проценили да путници не испуњавају "корона услове" за путовање у ЕУ.

Тако без проблема пролазе само грађани који имају боравак у земљама ЕУ, или један од важних разлога наведених у пооштреном режиму за улазак у време пандемије.

У Аустрију, на пример, поред свих који су у тој земљи настањени, могу ући држављани трећих земаља само ако долазе на лечење, уз одговарајућу потврду лекара, или ако имају позив за пословни састанак и из неодложних породичних обавеза, као што су сахране или рођења.

Наравно сви ти разлози морају се и доказати мађарском царинику, који је први "филтер" за улазак у ЕУ.

По уласку у Мађарску поставио се додатни проблем, али је он вероватно само техничке природе.

Због наводних радова на систему није било могуће купити електронску вињету за коришћење аутопута.

Пошто никоме, па тако ни радницима мађарске установе за наплату путарине, није познато да ли је комплетан систем "искључен" или само куповина вињете, то може значити да сви који су ушли, а нису били у могућности да плате путарину, могу у наредним недељама да очекују "дебеле" казне.

Кроз Мађарску није било никаквих гужви све до изласка у Аустрију.

На око четири километара од некадашњег граничног прелаза, на којем је поново уведена контрола, од 2015. због миграната, а сада "пандемијска", формирала се колона у две траке.

Више од четири сата требало је да се приђе контролном пункту, на којем аустријска полиција и војска контролишу путнике.

Од свих путника се захтева лични документ, али пре свега, за оне који остају у Аустрији, испуњена електронска регистрација, и негативан ПЦР или антигенски тест.

Војник, који врши контролу тих докумената, пита и где је и колико дуго путник боравио пре доласка у Аустрију, на основу чега проверава електронску регистрацију, у којој се наводи адреса на којој ће се "одлежати" обавезан десетодневни карантин, који је могуће прекинути најраније после петог дана од уласка у земљу, негативним тестом о сопственом трошку.

Колико се споро обавља контрола доказује чињеница да је потом аутопут до Беча готово празан, без икаквих застоја и колона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)