КИЈЕВ ТРАЖИ ХИТАН ОДГОВОР ОД НАТО-а: Где видите Украјину у 2030. години?

Новости онлајн

20. 03. 2021. у 17:30

КИЈЕВУ је потребан план о чланству у НАТО-у како би власти могли да разумеју где Алијанса види Украјину у наредних 10 година, изјавила је вице премијер те земље Олга Стефанишина.

КИЈЕВ ТРАЖИ ХИТАН ОДГОВОР ОД НАТО-а: Где видите Украјину у 2030. години?

Фото: Депоситпхотос

- Данашњи ниво сарадње Украјине и Алијансе не може ни да се упореди са 2008. годином. НАТО земље данас формирају нови поглед за наредну декаду. Украјина мора да схвати како је друге земље чланице виде у том периоду - рекла је она.

Стефанишина је рекла и да је због тога потребно Украјини да види план по питању чланства будући да се ради о политичкој одлуци која би омогућила Кијеву да мобилише све своје ресурсе зарад будућих реформи у циљу интеграције у Северноатлантску алијансу.

- Мислим да ће Европи бити од користи да на тај начин осигура стабилност у региону, ојача безбедност у Црном мору. Нови председник САД, који је рекао да жели да поврати амерички геополитички утицај у свету, такође, мислим, да ће то подржати. Ускоро се припрема сусрет лидера НАТО-а, надамо се да ће тема Украјине бити на дневном реду - додала је.

Подсетимо, украјинска Рада је 2014. године усвојила два закона чиме се отказала од војне неутралности са циљем уласка у НАТО. Тиме је та земља постала шеста држава која је добила статус партнера Алијансе.

Поред Украјине, партнерски статус имају Аустралија, Финска, Грузија, Јордан и Шведска.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)