БАЈДЕН "РАДИ" ЗА ПУТИНА: У Москви сматрају да је последњи наступ америчког председника "поклон Кремљу"

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

19. 03. 2021. у 23:19 >> 23:23

ДЕМОНСТРАТИВНО напуштање просторије у Белој кући америчког председника Џоа Бајдена и његово одбијање да одговори на питање домаћих новинара хоће ли да прихвати позив руског председника Владимира Путина за разговор у јавном телевизијском дуелу, у Москви су протумачили као одбијање предлога.

БАЈДЕН РАДИ ЗА ПУТИНА: У Москви сматрају да је последњи наступ америчког председника поклон Кремљу

Џо Бајден и Владимир Путин / Фото АП

Руски аналитичари сматрају да је реч о неспособности америчког председника да пред својом и светском јавношћу директно разговара и укршта ставове са Путином. Лидер из Кремља је поручио да сматра да би сусрет пред камерама у директном преносу био интересантан и за Русе и за Американце. Додуше, и за многе друге, јер на њима двојици лежи посебна одговорност за стратешку безбедност планете пошто је реч о лидерима највећих тзв. атомских држава. Руски председник је чак предложио Бајдену два термина, 19. или 22. март.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је јуче још једанпут нагласио да "не можемо да заборавимо речи господина Бајдена", мислећи на то што је у среду амерички председник током интервјуа за Еј-Би-Си на питање новинара да ли свог руског колегу сматра "убицом" одговорио потврдно. Такође, рекао је да ће Путин "платити" због наводног мешања у америчке изборе.

Већина руских политиколога сматра да су Бајденова "Ахилова пета" директни разговори уживо, па зато се његови интервјуи и дају као снимци. Путинов предлог је свакако интересантан и због тога што би то био први разговор светских лидера који би се директно преносио преко ТВ-а.

У Русији се још коментарише последњи Бајденов наступ. У редакцијском коментару московска "Независимаја газета" оцењује да је Бајден постао главни пропагандист Кремља. Лист оцењује да грубим нападима Бајден прави услугу Путину јер ће се сада око њега ујединити руско друштво па ће на парламентарним изборима у септембру његова партија Јединствена Русија добити максимални број гласова.

- Помоћ Бајдена дошла је у право време. После вишегодишњег пада реалних доходака, почело је да се мења и расположење према властима. Али напади Бајдена и генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга само ће помоћи Путиновим присталицама - пише "Независимаја газета".

И други коментатори сматрају да је Путин добио неочекивани поклон пред изборе од Бајдена и да ће претње спољног непријатеља само ујединити руско друштво.

ПОПУЛАРНОСТ

АКО се анализира раст и пад Путинове популарности уочава се да му је највиши рејтинг био онда када су га најжешће нападали на Западу. Популарност му је била највећа после повратка Крима матици и после кратког рата против Грузије. Руси су горд народ и свака претња са Запада их уједињује и чини непопустљивим.

САРАДЊА ПОД НАШИМ УСЛОВИМА

ЗА време обраћања грађанима Крима Путин је одговорио Бајдену да руски народ уме да брани своје интересе.

- Сарађиваћемо са САД само у оним областима у којима смо ми заинтересовани и под условиома које ми сматрамо корисним за себе. И они на то треба да рачунају - поручио је Путин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)