ТУРСКА ОДБИЈА ДА ОДУСТАНЕ ОД СИРИЈЕ: Ускоро крећу у тотални напад, Курди су само изговор

Novosti online

19. 03. 2021. у 20:30

ТУРСКА и њени савезници журе да одбране интересе Анкаре на североистоку Сирије.

ТУРСКА ОДБИЈА ДА ОДУСТАНЕ ОД СИРИЈЕ: Ускоро крећу у тотални напад, Курди су само изговор

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

После седмица боравка у залеђу, напада на трговце нафтом и на положаје про-турских милитаната око Алепа у више наврата, дошло је време да Анкара узврати.

Пре него што су инциденти започели, да би координисала својим операцијама, Турска је успоставила "мегабазу" поред прелаза Ал-Баб - Ал-Хава ка северозападној сиријској регији Идлиб.

Од 17. марта у бази се налази 20 виших официра и 400 војника турских оружаних снага, 700 оклопних возила и транспортера за превоз особља, 100 борбених тенкова. То је импресивна локација и користиће се као чвориште за све конвоје који ће учи на сиријску територију. Очекују се три пункта и он ће се континуирано проширивати.

Уз подршку базе, про-турски милитанти поново су започели активне акције и против Сиријске арапске војске (САА) и против Сиријских демократских снага (СДФ) које подржавају САД.

Дана 18. марта избили су сукоби између Сиријске арапске војске (САА) и Сиријске националне војске (СНА) коју подржава Турска у северном делу Алепа. У сукобима су коришћени тешки митраљези. САА и турске снаге такође су размениле артиљеријску ватру. Нису забележени губици.

То би могло бити претеча онога што долази, бројни провладини и опозициони медији више пута су говорили да сиријска војска припрема велику операцију за протеривање Турске из делова Алепа који је окупирала још 2017. године.

Недалеко одатле, у Раки, СДФ је известио да су његови борци одбили два напада про-турских милитаната. Прво у селу Саида западно од Ајн Исе. Други напад је био на град Муалк на истоку. Нису објављени конкретни бројеви погинулих и рањених.

Подручје око Ајн Исе већ неко време је нестабилно, а Турска и њени савезници често нападају периферију града. План Анкаре је да потисне Курде и заузме град, што се очекује  месецима.

Вероватно као одговор на то, две ракете су испаљене из Сирије према јужном турском граду Килису. Према сиријским изворима, две ракете лансиране су из околине града Тел Рифаат у северном делу Алепа. Положаји припадају Јединицама народне заштите (YПГ), које Анкара сматра терористима. YПГ је такође срж СДФ-а.

Турска војска гранатирала је десетак градова и села као одговор на напад. Такође су забележени тешки сукоби између курдских бораца и милитаната Сиријске националне војске коју подржавају Турци западно од града Ал-Баба.

Очекују се нова турска кретања, јер нема шансе да се она одрекне јефтине и лако доступне нафте из Сирије и шире. Влада у Дамаску и Русија различитог су мишљења.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)