КАДА ЋЕ МЕРЕ ПРОТИВ ПАНДЕМИЈЕ БИТИ ПРОШЛОСТ?! Бил Гејтс дао одговор на питање које све занима, говорио и о вакцинацији

Novosti online

19. 03. 2021. у 15:27

- БИО бих шокиран када би на јесен постојао значајан број школа које би имале наставу на даљину. Још увек морамо да достигнемо ниво прихватања вакцине у заједницама са ниским приходима и код људи других боја коже. Морамо да покажемо да наши најпаметнији људи примају вакцину и да она делује - рекао је Бил Гејтс.

КАДА ЋЕ МЕРЕ ПРОТИВ ПАНДЕМИЈЕ БИТИ ПРОШЛОСТ?! Бил Гејтс дао одговор на питање које све занима, говорио и о вакцинацији

Фото: ЕПА

Али чак и ако добијемо виши ниво вакцинације, нећемо се у потпуности вратити на стари. У остатку света можда је крај 2022. пре него што се такав расцеп постигне. Некада је требало 20 година да вакцине стигну из богатог дела света у земље у развоју. Сада је ситуација боља, али још увек није довољно добра. Али мислим да ћемо се на јесен осећати много нормалније, додао је Гејтс, који је дао интервју поводом своје књиге "Како избећи климатску катастрофу", која је доспела на прво место најпродаванијег дела Њујорк Тајмса.

- Можете да ме оптужите да сам генерално оптимистична особа, каже он и бележи своју специфичну прошлост као особа која је напустила школу, основала успешну технолошку компанију, има своју фондацију, која такође одлично функционише. То вас гура да направите листе шта све могу - каже Гејтс.

Истиче да је борба против климатских промена сама по себи тешка и изазовна.

- С тим у вези, највише ме брине политичка воља за решавањем овог проблема, а посебно мисли на младе републиканце и њихово више руководство, који заједно са њима не препознају важност овог глобалног проблема - каже он.

Поред тога, он такође верује да треба донети дугорочне политичке одлуке које ће присилити велике индустрије да радикално реинвестирају у властиту инфраструктуру за бољу будућност.

Само на последње две странице књиге, Гејтс се с образложењем обраћа проблему порицања климатских промена."На неки начин, више сам циљао на људе који мисле да је овај проблем лако решити, него на људе који мисле да проблема нема.

Имате четири кампа: У првом кажу да нема проблема. У другом, кажу да постоји проблем, али га је лако решити. У трећем табору тај проблем је немогуће решити и даље треба наставити истим темпом. У четвртом имате да кажем: а) важно је, б) то је врло, врло тежак проблем и в) није толико тешко да уопште немамо прилику да га решимо, каже Гејтс.

Што се тиче примене електричних возила, он верује да би у наредних 15 година емисије у сегменту возила могле достићи нулу, с обзиром на то да њихова цена опада, биће више пунионица и време пуњења ће пасти на само 15 минута.

Гејтс даје одговор на тему криптовалута и проблем прекомерне потрошње електричне енергије изазване такозваним рударством крипто валута и како се то са климатолошке тачке гледишта може видети као корак уназад.

Моје критике на рачун биткоина заправо нису усредсређене на његову високу потрошњу енергије. Верујем у дигиталне валуте за ниже трансакционе трошкове, а биткоин то није учинио јер га не можете уновчити. Ови момци са биткоинима нису урадили ништа, можда имају откупнину или неке трансакционе трошкове повезане са дрогом", каже Гејтс.

У књизи се Гејтс дотиче и геоинжењеринга као решења климатских промена.

- Тренутно је највећа расправа да ли и најмањи експерименти са тим треба да буду дозвољени или не бисмо смели да јој приђемо ни изблиза. То је врло контроверзно, каже Гејтс.

Нећу гурати. Гурнем рационалније ствари, попут "хеј, само промени начин производње челика. Пређимо на јефтини, зелени водоник '. У геоинжењеринг сам уложио неколико милиона, а укупно сам уложио око две милијарде долара. Губим више новца на компанијама које производе батерије стотину пута него што улажем у геоинжењеринг. Финансирао сам модел зелене енергије са отвореним приступом. Финансирао сам нуклеарну фузију - истиче Гејтс.

Прилично ми је чудно колико се рано у развоју читаво подручје односи на климатологију и на разумевање шта треба учинити", додаје Гејтс.

Сагласан је да човечанство већ касни са борбом против климатских промена, али такође побеђује колико је касно реаговала.

- Стигла је у неку руку прекасно 20 година. Ову акцију сам видео само кроз оно што видим у Африци, у смислу колико је тешко тамо имати пољопривреду и начин размишљања, да ли бисмо се заиста морали носити са овим сложеним ограничењима која долазе са климатским променама. Веома сам срећан што су ме људи упознали са овим проблемом - каже Гејтс.

(24сата.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)