САЛВИНИ ХОЋЕ РУСКУ ВАКЦИНУ: Национална дискусија у Италији о "Спутњику В"

Милица Остојић (Рим)

19. 03. 2021. у 15:24

У ИТАЛИЈИ се већ данима води дискусија, у коју се укључио и Матео Салвини, да ли ће се Спутњик В производити у тој земљи.

САЛВИНИ ХОЋЕ РУСКУ ВАКЦИНУ: Национална дискусија у Италији о Спутњику В

Фото: ЕПА

- Не могу се више допустити грешке ЕУ и закрпе у кашњењу Брисела - тако Салвини дипломатски подвлачи садашње стање слоганом "Купити вакцине било где, пре свега од Русије Владимира Путина и од оних европских земаља које су вакцину Спутник В већ поручиле у великој количини, не чекајући ауторизацију Европске агенције за лекове (Ема)".

Зна се да је Салвинијева агенда ових дана била препуна сусрета, видеоконференција и телефонских разговора са својим колегама земаља групе "Вишеград" (Пољска, Чешка, Словачка, Мађарска). Прва земља у Европа која је увела Спутњик била је Сан Марино, која је поручила дозе руске вакцине и почела вакцинисање још 25. фебруара, јер су вакцине Фајзер и Модерна, које су требале да стигну преко Италије биле у закашњењу у испоруци. Одлука, како су објаснили у тој малој земљи, није била стратешко-политичка већ санитарна неопходност.

Салвини је имао видеоконференцију са мађарским премијером Виктором Орбаном који се вакцинисао кинеским цепивом Синофарм, а који је поручио велику количину кинеске и руске вакцине. Разговарао је како са лидерима земаља Вишеград, тако је и нагласио да аустријски канцелар Себастијан Курц жели да отвори европска врата за вакцину Спутник В.

Али Салвинију сада директну препреку представља дојучерашњи најближи сарадник из Лиге Ђанкарло Ђорђети који је у Влади Марија Драгија постављен за министра за Економски развој, а који жели да се вакцине купују у сагласју са ставом ЕУ, рачунајући да ће тако "акредитовати Лигу како у ЕУ тако и у Вашингтону” а прва препрека му је партијски колега Матео Салвини са својим идејама другачијим од оних које заговара италијанска Влада.

Тако ће опет геополитика играти најзначајнију и пресудну улогу у куповини вакцина, у дозволи за производњу оних које ЕУ и даље неће и Италија ће остати са за сада непознатим последицама у кампањи вакцинисања и кашњењу које је више него евидентно, а са обећањима да ће то бити надокнађено, не зна се када.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)