АПЛИКАЦИЈА ЗА ПРИСТАНАК НА СЕКС: Идеја распламсала полемике у Аустралији и Данској

Д. Д. С.

19. 03. 2021. у 13:21

Буру рекација је изазвао предлог полиције Новог Јужног Велса за увођење апликације којом би се бележио обострани пристанак на сексуални однос.

АПЛИКАЦИЈА ЗА ПРИСТАНАК НА СЕКС: Идеја распламсала полемике у Аустралији и Данској

Фото: ЕПА

Предлог је уследио после недавног великог протестног марша због злостављања жена. Мање од 10 одсто од скоро 15.000 сексуалних напада, колико је прошле године пријављено полицији Новог Јужног Велса, завршило је и кривичном пријавом. У вој највећој држави у Аустралији и девојчице школског узраста воде кампању којом захтевају да се пристанак на сексуалне односе укључи у школски програм.

- Можда имате сина или брата и мислите да је ово превише, али ова апликација свима пружа заштиту - образложио је полицијски комесар Мик Фулер за аустралијске медије.

Међутим, многи сматрају да је предлог непромишљен и да ствара простор за злоупотребе. Поједини су забринути и да би држава могла да користи ову апликацију за надзор над становништвом.

Сличан програм покренут је почетком године у Данској, пошто је у овој земљи секс без изразитог пристанка забрањен законом, а данска јавност и медији и даље дебатују на ову тему.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)