ШАНСЕ ЗА ЗЕЛЕНУ ЛИСТУ: Спутњик на чекању, Синофарм ни близу

Novosti online

19. 03. 2021. у 10:23

У БРИСЕЛУ је у среду "пала" одлука о "ковид пасошима", документу који ће олакшати кретање унутра блока, али само онима који су вакцинисани једним од четири вакцине које је ЕУ регистровала. На том списку нису ни руски "Спутњик В" ни цепиво кинеске компаније "Синофарм". Какве су њихове шансе да се нађу на "зеленој листи" вакцина ЕУ?

ШАНСЕ ЗА ЗЕЛЕНУ ЛИСТУ: Спутњик на чекању, Синофарм ни близу

Фото: Депоситпхотос

Какве су њихове шансе да се нађу на "зеленој листи" вакцина ЕУ?

Одговор би, макар када је руско цепиво у питању, могао би да се очекује у догледно време јер је "Спутњик В" у процесу одобравања од стране Европске агенције за лекове (ЕМА). Кинеска вакцина, са друге стране, није чак ни до тога дошла.

Иако је процедура за руску вакцину покренута, када ће ово цепиво добити зелено светло и даље је у домену нагађања. Европски регулатор поручује да са одлуком "неће брзати", али се истовремено суочава са притиском великог броја чланица чијим лидерима већ понестаје стрпљења.

Ипак, како је саопштила Европска комисија, њихов предлог сертификата прихвата потврде о вакцинацији цепивима која су добила одобрење за промет широм ЕУ, али су нагласили да државе чланице могу да одлуче да прихвате и друге вакцине као услов слободног путовања на њиховој територији. Такође, план тренутно важи само за земље чланице, али је најављено да ће бити проширен и на треће земље.

Шта каже ЕМА?

Европска агенција за лекове (ЕМА) почетком месеца потврдила је да је на захтев компаније Р-Пхарм из Немачке почела да разматра одобравање руске вакцине Спутњик В. У саопштењу пише да је одлука да се започне са разматрањем коришћења ове вакцине у земљама ЕУ заснива на резултатима лабораторијских и клиничких студија на одраслима.

- Ове студије показују да Спутник В покреће производњу антитела и имуних ћелија које циљају корона вирус и могу помоћи у заштити од ковида-19 - наводи се и додаје да ће проценити усклађеност са уобичајеним стандардима ЕУ за ефикасност, сигурност и квалитет.

Иако су руске власти поручиле да су спремне да већ у јуну чланицама ЕУ доставе 50 милиона доза Спутњика В, ЕМА исиче да се противи "прераном одобравању" те вакцине и обехрабљује националне владе да је набављају пре него што она добије зелено светло из Брисела.

Висока званичница ЕМА, Криста Виртумер Хохе, изјавила је да је та агенција "тек почела да добија податке руског произвођача".

- Потребни су нам документи да можемо да их прегледамо. Такође, у овом тренутку немамо податке о вакцинисаним људима. То је непознаница. Због тога саветујем против давања националне дозволе за хитну употребу - рекла је Виртумер-Хохе.

Притисак расте

Наратив о Спутњику В у ЕУ је почео да се мења након што су рецензирани подаци истраживања објављени у научном часопису Лансет 2. фебруара показали да је вакцина безбедна и ефикасна 92 одсто. Све више ЕУ земаља од тада у руској вакцини види спас од несташице цепива изазване кашњењем испорука западних произвођача.

Четири земље ЕУ су и заинтересоване за производњу. Реч је о Мађарској и Словачкој које су већ набавиле руске вакцине, Чешкој која је изразила заинтересованост, а европски званичници су потврдили и да Италија планира да почне производњу Спутњика В у свом највећем биореактору у постројењу РеиТхера недалеко од Рима.

Још једна охрабрујућа порука чула се из Немачке која, иако за сада нема билатералне договоре са Москвом о набавци Спутњика В, у Биселу јасно заговара одобрење овог цепива.

- То је добра вакцина која ће вероватно, у неком тренутку, добити званично одобрење од надлежних институција ЕУ. Руски стручњаци имају велико искуство са вакцинама - рекао је прошле недеље начелник немачког одбора за вакцинацију Томас Мертенс.

Уколико ови притисци уроде плодом, ЕМА би теоретски могла да одобри руску вакцину пре успостављања система "ковид пасоша", за који ће, како кажу из Европске комисије, бити потребно три месеца.

У супротном би се и сам Брисел нашао у проблему, јер ће до тада и милиони ЕУ држављана у Мађарској, Словачкој и Чешкој бити вакцинисани руским цепивом, што значи да би и њима било ускраћено слоборно кретање унутар блока.

Кинези не траже одобрење

Судећи по документу у којем на званичном сајту Светске здравствене организације може да се прати статус појединих вакцина у процесу њихове процене, употреба вакцине кинеског фармацеутског гиганта Синофарм, коју је примио највећи део грађана Србије, могла би ускоро да буде званично одобрена.

Процена ове вакцине је још у процесу, али су испуњене све претходне фазе које захтева регулаторно тело СЗО и предвиђено је да ће о њеном одобравању бити одлучивано "најраније у марту“.

Међутим, ова вакцина не само да није у процесу одобравања код европских регулатора, већ Кинези захтев за њену регистрацију нису ни поднели. Планове за покретање процеса у наредном периоду није саопштила ниједна страна.

Ипак, и кинеска вакцина је увелико у употреби на простору ЕУ. Мађарска влада је недавно набавила велике количине Синофармове вакцине, а премијер Виктор Орбан лично је примио ово цепиво. Такође, пољски председник Анџеј Дуда искористио је претпрошле недеље телефонски позив са кинеским председником Си Ђинпингом да изрази интересовање за куповину кинеских вакцина.

За кинеску вакцину су до сада изразиле интересовање и Словачка и Аустрија, чији је канцелар Себастијан Курц чак изразио и жељу да његова земља производи Синофармово цепиво.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)