СУДАР ВАШИНГТОНА И ПЕКИНГА: Напетост уочи првог сусрета високих званичника два ривала

Д. Д. С.

18. 03. 2021. у 14:32

ВЕЛИКА напетост је владала уочи првог састанка очи у очи између високих званичника нове администрације америчког председника Џозефа Бајдена и колега из Кине. Опетерећење трговинским и технолошким тензијама између два водећа светска економска ривала пратило је сусрет у Анкораџу, на Аљасци, између америчког државног секретара Тонија Блинкена и светника за националну безбедност Џејка Саливена са кинеским колегама Ванг Јием и Јанг Јиећијем.

СУДАР ВАШИНГТОНА И ПЕКИНГА: Напетост уочи првог сусрета високих званичника два ривала

Фото Танјуг/АП

Састанак прати већ тешко бреме тензија немилосрдног трговинског рата из времена претходне администрације републиканског председника Доналда Трампа чије последице у виду санкција кинеским најмоћнијим технолошким компанијама оптуженим да су претња америчкој националној безбедности, ни сада нису укинуте.

Списак спорних тачака се, напротив, проширио па су на днвеном реду првог сусрета кинеских и америчких званичника доминирале додатне теме, наводни кинески притисак на Хонг Конг, као и наводно кршење људских права муслиманске мањине у источној кинеској провинцији Синђијанг.
Посебан "допринос" расту тензија дале су нове санкције које су САД, баш уочи састанка, увеле кинеским званичницима због наводног политичког притиска на Хонг Конг, бившу британску територију, за коју Пекинг тврди да је суверени део Кине. Аналитичари немају "висока очекивања" од овог сусрета с обзиром да Бајденова администрација већ постојећи технолошки и трговински спор сада повезује са питањима људских права, што је, заправо корак даље у заоштравању односа две силе у поређењу са временом његовог претходника Трампа.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)