АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Политика, не наука стоје иза суспензије АстраЗенеке

Танјуг

16. 03. 2021. у 22:03

ВИШЕ стручњака оценило је данас да је вакцина компаније АстраЗенека неправедно на мети ЕУ, као и да се то дешава из политичких, а не научних разлога, пише амерички Форбс.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Политика, не наука стоје иза суспензије АстраЗенеке

Фото: ЕПА

Наводно, суспензије од стране неколико земаља ЕУ, али и Норвешке и Тајланда настале су након неколико случајева у којима је вакцина АстраЗенеке, која тек треба да буде одобрена у САД, повећала ризик од згрушавања крви.

Пријављено је 17 таквих случајева, од 17 милиона колико је до сада примило ту вакцину, пише Форбс и додаје да Европска агенција за лекове (ЕМА) није повезала те смртне случајеве са вакцином, већ са годинама, јер код старије популације проблеми са згрушавањем крви нису реткост.

Стручњак за заразне болести са Универзитета у сан Дијегу, Девеј Смит, каже да је одлука неколико земаља ЕУ збунујућа јер није видео конкретне податке.

"Људи би добили крвне угрушке са или без вакцине", сматра он.

Епидемиолог института Џонс Хопкингс Џенифер Нузо такође је изненађена суспензијом, јер то значи обуставу у заштити људи против смртоносне болести.

Форбс наводи и да су подаци показали да је вакцина била ефикасна у 82 одсто случајева у спречавању инфицирањем корона вируса након две дозе, а у 100 одсто случајева у спречавању хоспитализације и смрти.

Ти добри резултати и довели су до хитног одобрења вакцине у децембру у Великој Британији, као и у ЕУ и од стране Светске здравствене организације почетком 2021. године.

У Европи је до сада АстраЗенекином вакцином вакцинисано 17 милиона грађана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)