БИРОКРАТЕ, НОВО СВЕШТЕНСТВО КОВИД СВЕТА! Амерички Институт за економска истраживања направио листу кршења људских права у време пандемије

Д. Вујичић

15. 03. 2021. у 10:14

Фридом хаус објавио је извештај "Демократија под блокадом - Утицај ковида 19 на глобалну слободу", у којем се упозорава да се од почетка пандемије "стање демократије и људских права погоршало у 80 земаља".

БИРОКРАТЕ, НОВО СВЕШТЕНСТВО КОВИД СВЕТА! Амерички Институт за економска истраживања направио листу кршења људских права у време пандемије

Улице Лондона током затварања / Фото АП

Сара Репуци, коауторка извештаја, упозорила је да "одговори влада на пандемију нагризају стубове демократије широм света". "Злоупотребе моћи покренуте су претпоставком да владини службеници имају право да учине све што сматрају да је потребно да би спасли људе - констатује се. Уочи "годишњице локдауна" прошле недеље, и британски "Економист" писао је о овој теми, а оглашавали су се и Репортери без граница.

Амерички институт за економска истраживања из пера Џемса Боварда направио је листу најневероватнијих ограничења наметнутих људима широм света.

Према њеном мишљењу, гувернер Њујорка Ендру Куомо поставио је "стандард" када је у марту 2020. објавио да има право да наложи било какве мере становницима своје државе ако процени да би њима "спасао само један живот".

Гувернер Мичигена Гречен Вајтмер забранила је целој популацији да напушта домове и да посећује породицу или пријатеље. Градоначелник Лос Анђелеса Ерик Гарцети забранио је људима да се шетају и возе бицикле напољу.

ОД ХЕРОЈА ДО МАСОВНОГ УБИЦЕ

"Звезда" гувернера Њујорка Ендруа Куома, који је крајем септембра добио награду ЕМИ (додељује се за ТВ серије) као најистакнутији борац против пандемије у САД, нагло се угасила крајем јануара када је окривљен за сексуално злостављање (засад седам сарадница) и када је објављено да суд на Менхетну истражује његову кривицу за смрт око 20.000 људи у старачким домовима. Наиме, он је наложио да се заражени људи из болнице "склоне" у старачке домове како не би заузимали места у болницама.

Болнице се нису напуниле, а испоставило се да је награда ЕМИ Куому за 111 наступа у јавности око "корона апокалипсе" највећа "фалш награда" икад додељена у Холивуду.

- Аустралија је увела нека од најтежих ограничења. У августу је држава Викторија издала забрану кретања људи улицама од 20 сати. У Мелбурну је забрањено људима да се крећу даље од три миље од свог пребивалишта. Премијер државе Викторије Данијел Андрус током августа је наредио: "Тамо где сте преспавали синоћ, мораћете да останете наредних шест недеља" - стоји између осталог у Бовардовом извештају.

Британија је у јуну паровима који живе у различитим домовима забранила секс у затвореном. Енглески министар за вакцине Надим Захави коментаришући слике из паркова био је изнервиран: "Забринут сам због друштвених интеракција у парковима. Ако морате да вежбате, можете изаћи само да вежбате. Борба против короне захтева национални завет ћутања - примећују јетко аналитичари Америчког института.

Страхоте су чак драматичније у неким земљама у развоју, новоди се даље.

У Уганди је, како је објавио "Економист", члан парламента Францис Зике достављао храну својим бирачима током пандемијске блокаде. Али, председник Уганде Ајовери Мусевени наредио је да само влада сме да дели помоћ у храни. Посланик Зике отеран је на суд и прети му велика робија јер "дељење хране на неуредан начин може да направи гужве и тиме прошири вирус.

"У Етиопији је дефиниција дезинформација око ковида толико широка да властима даје дискреционо право да било који податак прогласе лажним."

"У Индији, Египту, Боцвани и Сомалији не могу се објављивати информације, само влада сме да даје изјаве на ову тему."

"У Зимбабвеу, било коме ко објави лажне информације за које влада процени да ометају одговор на пандемију, прети до 20 година затвора", преноси такође "Економист".

ТАНЗАНИЈСКА КОНТРА

У Танзанији, где је председник државе јавно осудио ковид 19 као "западну заверу", ствар иде у контрасмеру.

- Неколико новинских кућа, укључујући водеће новине на свахилију "Мвананчи", закатанчене су након објављивања прича да постоји нешто што се зове ковид 19, приметили су Репортери без граница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)