ЕУ ПРЕД ПУЦАЊЕМ: Отворено писмо шест лидера земаља чланица челницима Уније

Новости онлине

13. 03. 2021. у 18:31

ХРВАТСКИ премијер Андреј Пленковић придружио се челницима влада Аустрије, Бугарске, Словеније, Чешке и Литваније.

ЕУ ПРЕД ПУЦАЊЕМ: Отворено писмо шест лидера земаља чланица челницима Уније

Фото М. Анђела

Он је ставио потпис на писмо које је данас упућено председници Европске комије Урсули фон дер Лајен и председнику Европског савета Шарлу Мишелу, пише Б92.

"Управо је ради убрзавања дистрибуције вакцине и инсистирања Хрватске да се испоруче дозе које су уговорене, премијер Пленковић и боравио у Бриселу у четвртак и петак, где се састао са свим челницима европских институција и троје потпредседника Европске комисије. С обзиром на уочене разлике у дистрибуцији вакцине међу чланицама, потребан нам је корективни механизам како би се праведније и уравнотеженије распоредиле надолазеће дозе вакцина и у пракси потврдила европска солидарност", наводе у Влади Хрватске.

​Хрватски Јутарњи лист је имао увид у писмо шесторице лидера упућено челницима ЕУ, а у наставку је цео садржај.

"Драга Урсула, драги Шарл,

Против ширења пандемије ковида 19 заједнички се боримо већ више од годину дана и сви смо закључили да ће у тој борби вакцина представљати прекретницу. У том контексту, желели бисмо да поновимо нашу захвалност вама и вашим тимовима за ваше неуморне напоре како бисте осигурали, унапредили и убрзали испоруку вакцина за све европске грађане у изазовним околностима и у рекордним роковима.

Фото АП

Сложили смо се да заједнички кренемо у овај подухват јер знамо да смо заједно као ЕУ јачи и зато што нико у ЕУ неће бити сигуран од коронавируса пре него што сви буду сигурни. Осигуравање једнаког приступа слабо доступном ресурсу какав је тренутно вакцина против ковида 19 свим чланицама ЕУ, малима или великима, такође је ствар европске солидарности. У вашим закључцима након видеоконференције чланова Европског савета 21. јануара Шарл је у том смислу такође изјавио да су 'лидери потврдили да би вакцине требало да буду дистрибуиране истовремено и то на темељу принципа про рата'. Међутим, протеклих дана открили смо да, супротно том закључку, испоруке доза од стране фармацеутских компанија појединим чланицама ЕУ не иду једнакомерно и не следе споменути принцип.

Настави ли се тако, то би до лета ионако велике разлике између држава чланица додатно повећало на начин да би неке од њих могле досегнути колективни имунитет у неколико седмица, док би друге јако заостајале. Наше је стајалиште да би то било противно не само нашем споразуму, него и самом духу европске солидарности. Сви смо започели с кампањама вакцинисања заједно, на тзв. 'данима вакцинације' крајем децембра и Комисија је исправно поставила заједничке циљеве за целу ЕУ за други квартал 2021. године. Сада морамо осигурати да све државе чланице буду у једнаком положају како би могле достићи те циљеве.

Стога вас, Шарл, позивамо на разговор о овом важном питању чим је пре могуће", наводи се у писму које потписују аустријски канцелар Себастијан Курц, бугарски премијер Бојко Борисов, хрватски премијер Андреј Пленковић, чешки премијер Андреј Бабиш, литвански премијер Артурс Кришјанис Каринш и словеначки премијер Јанез Јанша.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)