СКОРО НАМ ЈЕ СВЕ ЗАБРАЊЕНО: Срби у Норвешкој као у "омчама" - "Правила се мењају нон-стоп, а најновије је црвени ниво" (ФОТО)

Novosti online

13. 03. 2021. у 00:28

СРБИ који живе у Грчкој и у Словенији за њихов живот под короном тврде да је "као у затвору". Врло сличне су околности под којима данас живе и наши грађани у Норвешкој.

СКОРО НАМ ЈЕ СВЕ ЗАБРАЊЕНО: Срби у Норвешкој као у омчама - Правила се мењају нон-стоп, а најновије је црвени ниво (ФОТО)

Фото. ЕПА

У овој скандинавској земљи није ништа много боље, полицијски час додуше не постоји, али има ограничења на све стране.

- У Ослу већ месецима раде само прехрамбене продавнице, апотеке и бензинске пумпе. Ресторанима и кафићима је дозвољена достава хране, биоскопи и позоришта су затворени. Од спортских активности дозвољени су само организовани спорт за млађе од 19 година и професионални у топ лигама, остало не" - каже Петар Стевановић који већ осам година живи и ради у Норвешкој.

О увођењу полицијског часа у Норвешкој не размишљају, јер Норвежани јако воле да иду у природу, али је препорука власти да сви који могу раде од куће. То се посебно напомиње за оне који користе јавни превоз за одлазак на посао, јер се иначе свима саветује да аутобусе, трамваје и метро користе само ако је баш неопходно. И то се најчешће и поштује.

Наш саговорник наглашава да ове мере и ограничења тренутно важе за Осло, док је у неким деловима земље другачије, пошто је норвешка влада дала слободу општинама да одлучују око тих мера. У крајевима на северу земље, који су ређе насељени, и где је мање изражен проблем са короном, услови су нешто повољнији.

Фото: ЕПА

- Постоје и државне мере које сви морају да поштују. Рецимо, ношење заштитне маске је обавезно у свим затвореним просторима, а препоруку за рад од куће поштује већина послодаваца - истиче Петар.

Правила о раду школа и универзитета се стално мењају и прилагођавају актуелној епидемиолошкој ситуацији. Како каже Петар, тренутно је у Ослу проглашен црвени ниво опасности, због великог број заражених британском мутацијом корона вируса, тако да су све образовне институције прешле на онлајн наставу. Сви јавни скупови су забрањени, осим сахрана којима може присуствовати до 50 људи. Затворене су и све културне институције, осим библиотека.

Фото. ЕПА

ПРЕКО ГРАНИЦЕ САМО ЧЛАНОВИ ПОРОДИЦЕ

Улазак у Норвешку је поново ограничен од 29. јануара, тако да се у земљу не може ући ако немате пребивалиште или ако неко из најближе породице не живи тамо. Притом је неопходан и негативан тест на корону, а када пређете границу следује вам карантин од 10 дана, плус обавезно тестирање на аеродрому или у року од 24 сата.

- Зато већ месецима нема туриста или скијаша, који иначе често долазе у Норвешку у овом периоду - каже наш саговорник.

Иначе, норвешка премијерка најавила је почетком ове недеље да би ускоро требало да буду разматране нове мере, у складу са растућим бројем новозаражених британским сојем корона вируса.

У Норвешкој, према подацима српске заједнице, живи више од 5.000 Срба, мада сви тврде да их има бар дупло више, пошто нису сви званично регистровани.

Фото. ЕПА

(Блиц)

.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Leb

13.03.2021. 01:31

Zivim u Norveskoj vec dugo godina, tako da poznajem situaciju iz prve ruke. Tekst nije bas dobro opisao situaciju ovde... Maske nisu obavezne, vec su samo preporuka, ako nije moguce ostvariti distancu...Vecina mera koje su na snazi su uglavnom preporuke- nisu naredbe. Nema kaznI za nenosenje maski itd...

marun

13.03.2021. 06:50

Све зависи где се живи, ја сам у западном делу, мало изнад Бергена, и у граду(Førde), нема апсолутно никога ко носи маску, тржни центри пуни, дистанца 0. Да нема на радњама упозорења да се држи дистанца или дезинфекционих средстава, не би се ни знало за корону. А из личног искуства при СПЦ у Норвешкој регистровано је између 5% - 10% нашег народа који живи овде.