ЈОШ ЈЕДНА ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ ОДОБРЕНА У ЕВРОПИ: Компанија ”Џонсон и Џонсон” добила зелено светло

Новости онлине

11. 03. 2021. у 14:47

ЕВРОПСКА агенција за лекове (ЕМА) дала је данас препоруку за условно одобрење вакцине протви Ковид-19, коју производи компанија ”Џонсон и Џонсон”.

ЈОШ ЈЕДНА ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ ОДОБРЕНА У ЕВРОПИ: Компанија ”Џонсон и Џонсон” добила зелено светло

Фото: Depositphotos

ЕМА наводи да је вакцина ”Јансен” показала ефикасност од 67 процената након две недеље и да испуњава критеријуме сигурности и квалитета када је у питању спречавање Ковид-19 код људи старијих од 18 година.

Резултати клиничког испитивања на људима из Сједињених Држава, Јужне Африке и земаља Латинске Америке, утврдили су да су нежељени ефекти вакцине ”Јансен” обично били благи или умерени и нестају у року од неколико дана након вакцинације.

Најчешћи су то бол на месту убода, главобоља, умор, болови у мишићима и мучнина, наводи ЕМА.

Вакцина против Ковид-19 компаније ”Џонсон и Џонсон” делује тако што припрема тело да се одбрани од вируса, а састоји се од другог вируса (аденовируса) који је модификован тако да садржи ген за стварање протеина спике САРС-ЦоВ-2.

Имуни систем особе препознаће протеин спике као стран и производи антитела и активира Т ћелије (беле крвне ћелије), тако да ако особа дође у контакт са вирусом САРС-ЦоВ-2, имунолошки систем вакцинисане особе препознаће протеин клас на вирусу и спреман је да одбрани тело од њега.

У питању је четврта вакцина против Ковид-19 одобрена за употребу на територији ЕУ.

Претходно су тражене дозволе за ЕУ добиле вакцине компанија ”Фајзер и Бајнотек”, ”Модерна” и ”АстраЗенека”.

Ускоро опширније

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)