РУСИЈА СЕ УСПЕШНО ОСЛОБАЂА ДОЛАРА: Председник Државне думе оценио - "Системски повећавамо трговину у националним валутама"

Новости онлајн

11. 03. 2021. у 10:56

РУСИЈА повећава прелазак на националне валуте у билатералним трговинско-економским односима са другим државама, укључујући и у оквиру Евроазијског економског савеза, изјавио је председник Државне думе Вјачеслав Володин.

РУСИЈА СЕ УСПЕШНО ОСЛОБАЂА ДОЛАРА: Председник Државне думе оценио - Системски повећавамо трговину у националним валутама

Фото: Депоситпхотос

- Русија се доследно ослобађа зависности од долара. На пример, у оквиру Евроазијске економске уније за 74 одсто су порасле трансакције у националним валутама. Системски повећавамо трговину у националним валутама са Кином и Турском - рекао је Володин новинарима.

Он је подсетио да је крајем фебруара Русија променила валутну структуру средства Фонда за национално благостање, укључивши у њега јапански јен (5 одсто) и кинески јуан (15 одсто). При томе, удео америчког долара и евра је смањен са 45 одсто на 35 одсто. Удео фунте је остао на нивоу од 10 одсто, нагласио је председник Државна думе.

Раније је председница Савета Федерације Валентина Матвијенко саопштила да ће амерички долар остати у употреби у Русији, али да зависност економије од њега треба смањити. Она је подсетила да руске резерве новца много мање зависе од долара, али има и других значајних резултата: последњих 10 година улагања Русије и америчке државне обвезнице су смањене 30 пута.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)