КИНЕЗИ У ВОЈНОЈ ПРИПРАВНОСТИ: Председник најмногољудније земље тражи од армије пуну борбену готовост

И. СТАНОЈЕВИЋ

10. 03. 2021. у 22:45

ВОЈСКА најмногољудније земље биће, од овог тренутка, у стању сталне приправности! То је најавио кинески председник Си Ђинпинг, позивајући сународнике у униформи да, како је рекао, "у овим нестабилним временима" буду непрекидно на ногама и у пуној борбеној готовости.

КИНЕЗИ У ВОЈНОЈ ПРИПРАВНОСТИ: Председник најмногољудније земље тражи од армије пуну борбену готовост

Фото АП

На Свекинеском националном конгресу, који је у току у Пекингу, одлучено да ће у наредном петогодишњем периоду, за војне потребе бити потрошено 6,8 одсто БДП, што је око 208 милијарди долара.

- Тренутна безбедносна ситуација наше земље углавном је нестабилна и неизвесна - обратио се Си на панел-дискусији поводом војног закона.

ТРВЕЊЕ СА ИНДИЈОМ

НАПЕТОСТ влада и између Кине и Индије због територије на граници, за коју обе земље верују да би требало да буде њихова. Повећање новца за војску, долази, истичу западни медији, после сукоба са индијским трупама на тој међи, током прошле године, што је са последицу имало жртве на обе стране.

- Целокупна војска мора да буде спремна да одговори на сложене и тешке ситуације у било ком тренутку и да одлучно заштити националну сувереност.

Министар одбране генерал Веи Фенгхе позвао је нацију на бољу војну обуку, јер је, како је истакао, "Кина ушла у фазу високог ризика по националну безбедност".

Коментаришући ова догађања на конгресу, западни аналитичари подсећају да су тензије између САД и Кине у ескалацији због Тајвана, Јужнокинеског мора, али и Хонгконга.

СИЛА И НА МОРУ

САТЕЛИТСКИ снимци објављени на Gоogle earth, показују да су два кинеска ратна брода недавно пуштена у погон, у поморској бази у Јужнокинеском мору. Кина, такође, гради свој трећи носач авиона и три нова амфибијска носача хеликоптера.

Кинески шеф дипломатије Ванг Ји поручио је америчком председнику Џозефу Бајдену да се "његова земља игра ватром, подржавајући такозвану независну владу Тајвана". Кина Тајван сматра делом своје територије, док САД негују билатералне односе са Тајваном као да је независна држава.

- Пекинг мобилише своје трупе, настојећи да сузбије америчку војну силу у Азији - рекао је адмирал Филип Дејвидсон, главнокомандујући америчким индо-пацифичким снагама, у обраћању пред Комитетом за наоружање у америчком Сенату.

- Разлог што развијају системе и своје снаге, несумњиво је - агресија. Повећање издвајања за војску, поткрепљује ту чињеницу и Кина свакако намерава да реализује своју војну доминацију у региону, што Пекинг чини највећом дугорочном претњом безбедности у 21. веку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)