ДА ЛИ ЋЕ БИТИ ПРАВЕДНО? Почео избор пороте на суђењу за убиство Џорџа Флојдa

Танјуг

09. 03. 2021. у 23:18

ИЗБОР пороте на суђењу бившем полицајцу из Минеаполиса за убиство Афроамериканца Џорџа Флојда почео је данас, а тај процес би могао да траје три недеље и дуже.

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ ПРАВЕДНО? Почео избор пороте на суђењу за убиство Џорџа Флојдa

Фото: Принтсцреен

Уводна излагања на суђењу осумњиченом Дереку Шовину требало би да почну најраније 29. марта, пише Глас Америке.

Потенцијални поротници морају током испитивања да покажу тужиоцима и адвокатима одбране да могу да оставе по страни своје ставове и буду непристрасни у разматрању доказа.

Међутим, то неће бити лако, с обзиром на то да је видео снимак Флојдовог хапшења "обишао" свет.

Шовин је оптужен за убиство другог степена и убиство из нехата, а порота се бира упркос томе што је неизвесно да ли ће бити додата и трећа оптужба - убиство трећег степена.

Тужиоци су тражили од Апелационог суда Минесоте да заустави судски процес док се то питање не реши, што је могло да доведе до вишенедељног или вишемесечног одлагања.

Глас Америке подсећа да је Флојд проглашен мртвим 25. маја након што му је Шовин, који је белац, клечао на врату око девет минута, чак и након што је Афроамериканац престао да се помера. Флојдова смрт довела је до масовних и повремено насилних протеста у Минеаполису и градовима широм САД и света и до суочавања Америке са расним питањима.

Шовин и још три полицајца су отпуштени. Шовиновим колегама биће суђено у августу по оптужби за саучесништво.

Стотине људи окупиле се су јуче испред суднице на почетку процеса, а многи су носили транспаренте на којима је писало "Правда за Џорџа Флојда" и "Осудите полицајце убице", док је данас било врло мало демонстраната.

У оквиру оптужбе за убиство другог степена тужиоци морају да докажу да су поступци Дерека Шовина "били значајан узрочни фактор" у случају Флојдове смрти и да је Шовин одговоран за тешки напад.

За оптужбу за убиство трећег степена морају да докажу да је Шовин проузроковао Флојдову смрт опасним потезом, без бриге за људски живот.

За убиство из нехата потребно је доказати да је Шовин изазвао Флојдову смрт из немара који је довео до претераног ризика и да је свесно изазвао тешку повреду или смрт.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)