ВАКЦИНЕ ВРАТИЛЕ ПОЛИТИЧКЕ БЛОКОВЕ: Критике на рачун "спутњика V" из Европске уније показале да здравље некад није прече од свега

И. СТАНОЈЕВИЋ

09. 03. 2021. у 22:57

СА здравственог терена, вакцина против вируса корона пребачена је на политичко поље! И управо због политизације, творци руске вакцине "спутњик V" затражили су извињење од високе званичнице Европске агенције за лекове (ЕМА) Кристе Виртхумер-Хохе.

ВАКЦИНЕ ВРАТИЛЕ ПОЛИТИЧКЕ БЛОКОВЕ: Критике на рачун спутњика V из Европске уније показале да здравље некад није прече од свега

Фото АП

Она је, наиме, могућност хитног одобрења те вакцине у ЕУ, упоредила са руским рулетом додајући да је "то већ учињено у Мађарској и Словачкој".

Апеловано је на чланице ЕУ да не одобре коришћење руске вакцине "спутњик V", док агенција потпуно не испита усаглашеност лека са европским стандардима.

На званичном твитер-налогу посвећеном "спутњику V", јуче је објављено да ти коментари Виртхумер-Хохеове "отварају озбиљна питања о могућем политичком мешању у поступак испитивања вакцине". У објави се прецизира да "ЕМА није давала такве изјаве ни о једној другој вакцини". Истиче се да вакцине и ЕМА морају да буду изван политике.

"ПЕЧАТ" ИЗ ПЕКИНГА

KИНА је увела дигитални сертификат о вакцинацији против ковида 19 за своје грађане који планирају прекогранична путовања. Одељење за конзуларне послове при МИП Кине објавило на својој веб-страници да у овом сертификату наћи детаљи о вакцинисаном и његов резултат теста на вирус корона.

Ефикасност "спутњика V" износи 91,6 одсто, објављено је недавно у најзначајнијем научном часопису "Лансет". Вакцина пружа потпуну заштиту од тешких случајева вируса корона и регистрована је у 46 земаља.

Али и поред тога, јуче је председник Европског савета Шарл Мисел поручио да "не бисмо смели да дозволимо да нас заварају Кина и Русија, режими с мање пожељним вредностима од наших, они организују акције за снабдевање других земаља вакцинама".

Oптужбе ка Москви шаље и Вашингтон. Портпаролка Беле куће Џен Псаки изјавила је да администрација председника Џозефа Бајдена надгледа напоре руских обавештајних служби усмерене на подривање вакцина против вируса корона компанија "Модерна" "Фајзер". САД су, наводно, идентификовале три онлајн публикације у режији руских обавештајних служби које се овим баве.

ЕУ СЕ ДОГОВОРИЛА О ТОМЕ ШТА ЋЕ САДРЖАТИ НОВИ ДОКУМЕНТ

Ипак стижу ковид-пасоши?

ЕВРОПСКИ пројекат ковид-пасоша требало би да профункционише већ до летње туристичке сезоне, а детаљи о томе стижу из Хрватске, где шеф Завода за јавно здравство Крунослав Цапак каже да ће пасоши садржавати име и презиме особе која се вакцинисала, назив векцине, датум када је неко вакцинисан и из које земље долази. Такође ће на пасошу бити и податак о серијском броју вакцине и бар-код који ће омогућити да се сви ти подаци ишчитају.

Фото: Printskrin

Ипак, на нивоу целе ЕУ још увек нема заједничког решења. У току је разрада идеја хоће ли бити могуће да вакцинисане особе имају све те податке и у мобилним телефонима. "Требаће бар три месеца да све ово профункционише", тврди Цапак.

Засад се овакве потврде смеју користити само у медицинске сврхе, али се земље окренуте туризму највише надају да ће се користити и за путовања и улазак у земље. nЈ. КЕРБЛЕР

Портпарол Кремља Дмитриј Песков, демантовао је ове америчке тврдње, али и коментар председнице Виртхумер-Хохеове, као "нетачан и за жаљење". Песков је навео да потражња за вакцином и процес вакцинације у многим земљама указује на њену релевантност.

ЛЕК Масовно вакцинисање против ковида 19, Фото ЕПА

- Русија је против политизације вакцина, упркос чињеници да се руска вакцина против ковида 19 понекад суочава са неоснованом и неутемељеном критиком, иако је изузетно ефикасна - истакао је Песков. Потврда за то је и јучерашња објава директора Руског директног инвестиционог фонда (РДИФ) Кирила Дмитријева да је Русија склопила уговоре са фармацеутским погонима у Италији, Шпанији, Француској и Немачкој за производњу вакцине "спутњик V ". А председник Италијанско-руске привредне коморе Винченцо Трани каже да ће се "спутњик V" производити у Италији "чак и ако Европска агенција за лекове одбије да одобри да се вакцина користи у ЕУ".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)