ПРЕТЊА ЈЕ ОЗБИЉНА: Америка забринута због могућности Русије и Кине у свемиру

Новости онлајн

09. 03. 2021. у 12:57

МОГУЋНОСТИ Русије и Кине у свемиру изазивају забринутост америчке стране, рекао је командант Свемирских снага САД, генерал-мајор Џон Рејмонд.

ПРЕТЊА ЈЕ ОЗБИЉНА: Америка забринута због могућности Русије и Кине у свемиру

Илустрација / Фото Depositphotos

- Претња је веома озбиљна. Помислите на ласере који могу заслепити или пореметити рад наших система. И Кина и Русија поседују бројне копнене ласерске системе различите снаге. Обе земље имају могућности у орбити које изазивају забринутост - рекао је генерал-мајор за „Њујорк тајмс“.

Према његовом мишљењу, „намена ласерских система је да спрече Американце да користе сателите, или да их са Земље униште или оштете“.

Рејмод је један од руских сателита упоредио са матрјошком (бабушком), претпостављајући да је направљен за „уништавање америчких сателита на ниској Земљиној орбити“.

Свемирска команда САД у децембру је саопштила да Русија тестира ракету за уништавање сателита. Сличне оптужбе изнели су и у априлу прошле године. Тада је Министарство спољних послова Русије саопштило да Америка на тај начин покушава да оправда своје планове о размештању оружја у свемиру.

Међутим, слично оружје се развија како у самим САД тако и у другим земљама. Тако су, на пример, Сједињене Америчке Државе 1985. године обориле свој научни сателит „Солвинд“ на висини од 555 километара уз помоћ противсателитске ракете АСМ-135 АСАТ лансиране из ловца Ф-15. А 2008. године америчка бродска противракетна ракета СМ-3 је на висини од 247 километара уништила војни сателит УСА-193.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

buki

09.03.2021. 13:33

SAD su zabrinute zbog ruskog i kineskog uticaja bilo gde na planeti, pa i u svemiru. Oni PRETPOSTAVLJAJU šta će Rusi i Kinezi uraditi i jako se brinu. Mi nismo zabrinuti - nego očajni - zbog onog što Amerika radi već70 godina u svetu. Ne pretpostavljamo, nego gledamo i sabiramo žrtve njihovih zločina širom planete, pa bi ometanje takvih zločinaca, izvesno doživeli kao spas za civilizaciju.