БИЋЕ НАЈДУЖИ И НАЈДУБЉИ НА СВЕТУ: Кипар, Грчка и Израел граде подводни струјни кабл на дну Средоземног мора

Срна

09. 03. 2021. у 00:48

БИЋЕ НАЈДУЖИ И НАЈДУБЉИ НА СВЕТУ: Кипар, Грчка и Израел граде подводни струјни кабл на дну Средоземног мора

Д. Балшић

КИПАР, Грчка и Израел потписали су данас иницијални споразум о изградњи најдужег и најдубљег подводног струјног кабла на свету, који ће пролазити по дну Средоземног мора, а коштаће око 900 милиона долара и повезаће њихове електричне мреже.

- Пројекат под називом "Евро-азијски интерконектор" пружиће резервни извор енергије, у ванредним околностима - рекао је израелски министар енергетике Јувал Штајниц, који је дошао у Никозију да потпише меморандум о разумевању са својим колегама.

Кипарски министар енергетике Наташа Пилидес рекла је да ово представља "одлучујући корак ка окончању енергетске изолације острва, а самим тим и наше зависности од тешких горива".

Према израелском Министарству енергетике, кабл ће имати капацитет од 1.000 до 2.000 мегавата и очекује се да ће бити завршен до 2024. године.

Са дужином од око 1.500 километара и максималном дубином од 2.700 метара, то ће бити најдужи и најдубљи подморски кабл за електричну енергију који је икад изграђен, наводи се у саопштењу.

- Кабл ће омогућити да примамо електричну енергију из електроенергетских мрежа европског континента у ванредним ситуацијама и, што је још важније, подржаће нашу способност да значајно повећамо ослањање на соларну производњу енергије - рекао је Штајниц.

Израелско Министарство саопштило је да је Европска унија препознала кабл као "пројекат од заједничког интереса" и да је спремна да га делимично финансира.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)