ТЕХЕРАН КРШИ НУКЛЕАРНИ СПОРАЗУМ: Иран у подземном постројењу наставио са обогаћивањем уранијума

Срна

09. 03. 2021. у 00:35

ТЕХЕРАН КРШИ НУКЛЕАРНИ СПОРАЗУМ: Иран у подземном постројењу наставио са обогаћивањем уранијума

Фото АП

ИРАН је почео да обогаћује ​​уранијум трећом серијом напредних центрифуга у подземном постројењу у Натанзу, што представља наставак кршења нуклеарног споразума Техерана из 2015. године са великим силама, саопштила је данас Међнародна агенција за нуклеарну енергију /ИАЕА/.

- Агенција је 7. марта потврдила да је Иран почео да уноси природни уранијумов хексафлуорид у трећу каскаду центрифуга - наводи у извештају ИАЕА у који је увид имао Ројтерс.

У извештају се додаје да је четврта каскада центрифуга постављена, али тек треба да буде напуњена природним уранијевим хексафлуоридом, постављање пете каскаде центрифуга је у току, а шесте тек треба да почне.

- Осим својих постојења Иран сада користи центрифуге за обогаћивање уранијума до пет одсто фисијске чистоће - наводе из ИАЕА.

То прелази праг од 3,67 одсто обогаћеног уранијума који је дозвољен споразумом, али је мањи од прага од 20 одсто, што је ниво на којој се уранијум обогаћује у другом погону.

Уранијев хексафлуорид је облик у којем се уранијум поставља у центрифуге како би се прочистио.

Иран је недавно почео убрзано да крши услове споразума којим је ослобођен финансијских санкција у замену за ограничавање нуклеарних активности.

Техеран је почео да крши ограничења након што је 2018. године тадашњи амерички председник Доналд Трамп повукао Сједињене Државе из споразума и вратио санкције Ирану.

Споразумом је Ирану дозвољено обогаћивање уранијума само првом генерацијом центрифуга у подземном комерцијалном постројењу у Натанзу.

Уранијум обогаћен на нивоу од 90 одсто може се користити за израду атомског оружја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)