РУСКИ МЕДИЈИ ОТКРИЛИ ИСТИНУ: Познато ко су повређени у Централноафричкој Републици! (ВИДЕО)

Novosti online

08. 03. 2021. у 16:16

РУСКИ новинари потврдили су пад хеликоптера којим су управљали руски плаћеници у Централноафричкој Републици.

РУСКИ МЕДИЈИ ОТКРИЛИ ИСТИНУ: Познато ко су повређени у Централноафричкој Републици! (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Инцидент се догодио 27. фебруара. Вишенаменски хеликоптер СА341 Газела, којим је управљао руски плаћеник, пао је у близини главног града префектуре Оуам-Пенде у Божуми.

Још руских плаћеника брзо је стигло на место пада и евакуисало је пилота и рањеника којег је превозио. После тога је летелица изгорела. До сада су информације о учешћу руских плаћеника у земљи остале непотврђене, али је прича о учешћу Руса у сукобу у ЦАР објављена на руској телевизији.

Прича се не односи на војне инструкторе који су званично присутни у земљи, већ на плаћенике, који се називају "руским специјалцима". Ови "специјалисти" извршавају борбене задатке у ЦАР-у, али ниједан од њих није именован, а само једном плаћенику је приказано лице.

- Полетели смо и почели нагло да кружимо. Вртео се, вртео и пао. Нема штете. Пали смо на мекано тло - рекао је неименовани рањени војник дописнику Александру Рогаткину.

Вођа одреда затражио је хитну евакуацију хеликоптером. Када је слетео у мочвару, из резервоара је исцурило гориво. Као резултат, дошло је до пожара.

Хронологија догађаја

Дана 5. марта забележени су сукоби између милитаната и снага ЦАР-а на подручју Бербератија

Дана 5. марта поново је отворена граница Камерун-ЦАР која је била затворена три месеца због несигурности у ЦАР-у

Дана 7. марта из техничких разлога срушио се руски хеликоптер. Није забележен смртни случај

Пилот и рањени инструктор извучени су војним конвојем до најближег аеродрома. Појашњава се да је пут трајао пет сати, пошто је било потребно кретати се по тешком земљаном путу. Одатле ц́е бити послати у Москву. Раније је објављено да информација о паду хеликоптера није званично потврђена.

У децембру је Русија на захтев власти ЦАР-а послала у земљу 300 војних инструктора. Било је јасно да ће на лицу места обучавати војнике  националне војске. У исто време појавиле су се информације да су руски плаћеници почели да помажу војску ЦАР-а - примећени су на 130 километара северозападно од главног града републике, Бангуија, заједно са плац́еницима из Руанде и представницима оружаних снага ЦАР-а.

Руска амбасада у Централноафричкој Републици проверава публикације у медијима о паду хеликоптера у земљи са руском војском, рекао је за "РИА Новости" амбасадор у Бангуију Владимир Титоренко. Приметио је да руководство инструктора није потврдило ове извештаје.

- Ни у извештајима МОНУСЦО-а нема ништа. Прецизно је утврђено да међу руским инструкторима нема убијених и рањених - нагласио је дипломата.

Као такви, чини се да у ЦАР-у постоје руски плаћеници који изводе борбене операције. Ставите у ред завере "Вагнер ПМЦ".

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)