ИЗ КУЋЕ САМО УЗ СМС ДОЗВОЛУ НА 2 САТА У КРУГУ ОД 2 КМ: Срби из Грчке o шокантним правилима и казнама у доба короне (ФОТО)

Novosti online

07. 03. 2021. у 19:49

ЖИВОТ у Грчкој просто не функционише.

ИЗ КУЋЕ САМО УЗ СМС ДОЗВОЛУ НА 2 САТА У КРУГУ ОД 2 КМ: Срби из Грчке o шокантним правилима и казнама у доба короне (ФОТО)

Фото: ЕПА

Од новембра прошле године до данас раде само прехрамбене продавнице (месаре, пекаре, пиљаре), супермаркети, минимаркети, апотеке, бензинске пумпе, брза храна “за понети” и локали који имају доставу. Све друго је затворено и ситуација није ни приближно оној у Србији – каже Ивана Станојевић, која дуги низ година живи и ради у Солуну, а иначе администратор Фејсбук странице “Live from Greece”.

Она објашњава да у Грчкој тренутно може да се изађе напоље само уз слање СМС-а, са "чувених 6 кодова" – за лекара, супермаркет, банку, помоћ некоме коме је хитно неопходна, рекреацију и шетњу љубимца. То су једини оправдани разлози за које се добија дозвола, и то са временским ограничењем од 2 сата.

- У првом пролећном таласу стварно није било живе душе на улицама, градови су били пусти. Сада људи већ покушавају да користе разне начине да изађу, иако је казна 300 евра у случају да немаш СМС и да је истекло 2 сата откако си га послао. Од јуче су увели и додатно ограничење – не можеш да одеш ни у супермаркет ни у шетњу даље од 2 километра од кућне адресе, а уведен је и полицијски час од 19х до 5 ујутру. Изузеци су Солун и Атина, пошто су огромни градови, и овде радним даним полицијски час почиње од 21х - објашњава наша саговорница.

Грци су око Божића недељу дана примењивали такозвани систем “click away”, и тада су и друге малопродајне радње могле да услуже клијенте. Овај принцип значи да су купци могли да поруче нешто преко е-схопа или телефонски, а радња им мејлом или СМС-ом пошаље потврду, и онда оду и подигну робу испред објекта.

- У том случају је плаћање било дозвољено само картицом, али и ту је било занимљивих “анегдота”. Рецимо, десило ми се да сам једном приликом платила робу унапред картицом онлајн. При доласку у радњу су ми рекли да од тог производа немају шифру коју сам поручила, али имају нешто слично. Одлучила сам да узмем, али је тај производ коштао 1,5 евра више од оног који сам већ платила. Нису ми прихватили да ту разлику платим у готовини - наводи наша саговорница и додаје да је овај модел убрзо укинут, пошто није добро функционисао.

Онда су у јануару недељу дана у Грчкој биле отворене радње у које је могло да се оде на 2 сата.

- Од тога се одмах одустало, јер су гужве биле огромне.

Пре две недеље је враћен принцип “click away”, да би га јуче поново укинули за највећи део земље, укључујући и Солун и Атину, наводи Ивана. Преостаје само куповина на велико или електронски и све ово важи и за услужне делатности. За сада је одлука да овакав систем важи до 16.марта.

ТУРИСТА НИ У ТРАГОВИМА

На питање да ли у Грчкој ипак има туриста наша саговорница се само насмејала.

- Ма какви туристи, па овде не сме да се иде из једног у други град, осим у специјалним случајевима! Ради само врло мали број углавном већих хотела, јер опслужују људе који долазе пословно - објашњава, уз напомену да нико не зна када ће се све завршити, а нагађа се да би то могло бити око Ускрса, 2. маја.

Карневали, који се одржавају у овом периоду године, а који су иначе јако битни догађаји у Грчкој, већ су отказани, а отварање туризма се генерално очекује после Ускрса, али само ако епидемиолошка ситуација буде повољна – “а то нико не може ни да предвиди”.

- Што се тиче самих цена смештаја, јављали су ми се људи који кажу да су им власници подигли цену ове године, а знам такође и за неке моје колеге. Ипак, мислим да су то спорадични случајеви и да било какво подизање цена у угоститељству ове сезоне није реална опција - оцењује Ивана.

Сматра да ни цене ванпансионских услуга не би требало значајно да се мењају у односу на претходне године, иако о томе још увек не може ни да се нагађа.

СТРАХ ЗА НАЈСТАРИЈЕ

Како нам каже наша саговорница, Грци не реагују превише бурно на уведене мере и ограничења. Негодовање се може осетити тек у последња два месеца, али и даље постоји поверење већине да овај модел функционише.

Највише им смета што је забрањено и коришћење јавних површина за рекреацију - отворених теретана, стаза за ходање, па чак и паркова за децу са љуљашкама и клацкалицама.

- Моје мишљење је да овакав систем пролази јер су Грци једна стара нација и имају доста старих људи за које се плаше. Сви људи средњих година имају живе родитеље који имају по 80-85 година, тако да постоји тај страх. Такође, Грци нису прошли оно што смо ми прошли, тако да им је доза страха много већа него код нас Срба, а мислим да је значајно и што овде још увек нисмо имали неко озбиљно масовно ширење епидемије - истиче Ивана и наводи да је у најгорем случају било по 3.000 заражених током седам дана, а током целог пролећног дела Грчка је имала мање од 5.000 заражених за три месеца.

Каже да се дневно у целој земљи ради и по 50-60.000 тестова на корону, па је зато логично да је позитивних по 2.000-2.500.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Polit

07.03.2021. 22:53

Grci su pokazali da su ozbiljno društvo,i kadakorona prodje uskoro novi ce na svoje držanje da budu ponositi doveka. Obrnuto, mi ćemo docekati kraj korone sa skijanjem i deset kada u kafićima ali ce nas istorija pamtiti kao ograničeno društvo u kome je masovno umirali lekarsko osoblje, poznati, svestenstvo...