ТРАЖЕ ИСТРАГУ ВЛАДИНИХ МЕРА: Породице преминулих од ковида туже Бориса Џонсона

Танјуг

07. 03. 2021. у 13:10

ТРАЖЕ ИСТРАГУ ВЛАДИНИХ МЕРА: Породице преминулих од ковида туже Бориса Џонсона

Фото: Танјуг/АП

ПРЕМИЈЕРА Велике Британије Бориса Џонсона тужи око 2.000 породица које су изгубиле једног или више чланова фамилије због ковида, у покушају да натерају владу да спроведе истрагу јер желе правду због начина на који се држава носила са пандемијом корона вируса.

У Великој Британији је досад преминуло 124.419 људи, што је највећи број умрлих од овог вируса у једној европској држави.

Британија је пета је по броју умрлих у свету, иза САД, Бразила, Мексика и Индије.

Група "Ожалошћене породице које траже правду" желе да приморају владу да спроведе јавну истрагу о начину на који се Британија борила са пандемијом, пренео је Дејли мејл.

Група адвоката из канцеларија Пит Ведерби и Елкан Албрахамсон ће писати министрима овог месеца, како би их обавестили да се спроводи судска ревизија Вишег суда.

Џонсон је досад одбијао да наложи експертизу владиног одговора на пандемију ковида, тражећи да се прво смањи ризик од нових инфекција.

Фото: АП

Адвокати кажу да је огроман број Британаца преминуло "беспотребно, због владиних грешака" и да се истрага такође мора спровести због људских права, пише лондонски Тајмс.

Група ожалошћених породица жели да спречи да поново дође до великог броја преминулих, а том приликом су на свом сајту написали поруку:

"Чланови породица и држава заслужују одговоре".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)