"РЕШИТЕ ИХ СЕ, СВИХ ЊИХ!" Трамп кренуо у коначни обрачун против издајника

Novosti online

07. 03. 2021. у 11:54

БИВШИ амерички председник Доналд Трамп је наложио да три највећа фонда за прикупљање средстава за Републиканску партију престану да користе његово име у мејловима, на брендовима и роби у бесу због републиканаца који су гласали за његов опозив.

РЕШИТЕ ИХ СЕ, СВИХ ЊИХ! Трамп кренуо у коначни обрачун против издајника

Фото: ЕПА

Трампови адвокати послали су у петак писма о прекиду таквог односа Републиканском националном комитету, Националном републиканском конгресном комитету и Националном републиканском сенатском комитету, рекао је Трампов саветник за "Политицо".

- Председник Трамп остаје посвећен Републиканској странци и бира конзервативце из "Прво Америка", али то никоме, пријатељу или непријатељу, не даје за право да користи његову личност без изричитог одобрења - рекао је саветник.

Следе извештаји да је Трамп бесан јер се његово име користи за прикупљање средстава за подршку републиканцима који су прошлог месеца гласали за опозив.

У петак је РНЦ послао два имејла тражећи од присталица да донирају средства као начин да своје име додају на захвалницу за Трампа. Кровна група подржава републиканске кандидате широм земље.

Трамп је подстакао страх од избијања "грађанског рата" унутар ГОП-а (Гранд Олд Партy, друго име за Републиканску странку) након што се заклео да ће се осветити 17 републиканаца из Конгреса који су гласали за опозив или осуду због оптужбе за подстицање побуне.

Трамп их је све позвао по имену током свог недељног наступа на Конзервативној конференцији за политичку акцију, говорећи присутнима: "Решите их се, свих њих!"

Фото АП

"Политико Плејбук" известио је у петак да је шеф републиканске мањине Горњег дома Кевин Мекарти изричито затражио од Трампа да не иде на десет републиканаца из парламента који су гласали за његов други опозив у јануару.

Претња бившег председника вероватно ће довести до низа сучељавања унутар странке и могла би коштати Мекартија шансе да поново преузме Дом.

У четвртак је Трамп сигнализирао да ће наставити са такозваним грађанским ратом унутар ГОП-а. Трамп је оптужио Меконела због два електора у Џорџији која су Републиканце коштала већине у Сенату.

Двојица актуелних републиканских кандидата, сенатор Кели Лофлер и Дејвид Перду, изгубили су трку у другом кругу 5. јануара док је Трамп нападао државне званичнике Џорџије и слао збуњујућу поруку потенцијалним гласачима ГОП-а о томе да ли ће се њихови гласови заиста рачунати.

Многи стратези ГОП-а кривили су губитке због Трамповог одбијања да призна председничке изборе. Меконел је дао Трампу простор да изнесе своје изборне притужбе уочи другог круга избора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)