НОВА ПРАВИЛА НА ИЗБОРИМА У САД: Бајден потписује уредбу која ће олакшати гласање

Танјуг

07. 03. 2021. у 10:51

АМЕРИЧКИ председник, демократа Џо Бајден, потписаће уредбу која би Американцима требало да олакша гласање, саопштено је званичник Беле куће, док републиканци широм земље истовремено покушавају да ограниче право гласа након избора 2020. године.

НОВА ПРАВИЛА НА ИЗБОРИМА У САД: Бајден потписује уредбу која ће олакшати гласање

Фото Танјуг-АП

Бајден ће уредбу потписати на 56. годишњицу "Крваве неђеље", када су војници из Алабаме и полиција напали демонстранте у граду Селми, који су протестовали због расне дискриминације на изборима, преноси Ројтерс.

У среду су демократе у Представничком дому изгласали закон којим се, између осталог, од савезних држава тражи да одређивање граница изборних јединица пренесу на независне комисије, али тај закон, због става републиканаца, има мале шансе да буде изгласан у Сенату.

Бајденова уредба налаже савезним агенцијама да за 200 дана предају план проширења поступка регистрације бирача и дистрибуције информација о изборима, а државној управи налаже да модернизује савезне сајтове и дигиталне сервисе који пружају информације о изборима.

Тежња демократа да олакшају гласање поклопила се са покушајима републиканских представника у десетак држава да ограниче приступ гласању, након што је бивши председник Доналд Трамп изгубио на изборима у новембру прошле године.

Трамп је тврдио да су избори покрадени и критиковао гласање путем поште.

Званичник администрације изјавио је у суботу да Бајден у уредби наводи да је дужност да се осигура што једноставнија регистрација бирача и само гласање за све који имају право да изађу на изборе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)