СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Пешчана олуја која је захватила Мароко ствара нове тешкоће по здравље

Д. ВУЈИЧИЋ

07. 03. 2021. у 10:45

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Пешчана олуја која је захватила Мароко ствара нове тешкоће по здравље

Фото АП

РАДИОАКТИВНА прашина која се прошле недеље ширила из алжирске пустиње широм Медитерана узроковала је пораст загађења, чак и над деловима јужне Европе.

Удружење за контролу радиоактивности на западу (ACRO) известило је да су научници приметили један феномен, који траје од фебруара, када је утврђено да је велика олуја која је недавно захватила Мароко донела радиоактивни материјал који је остао од нуклеарних тестова које је Француска спроводила током своје колонијалне владавине над Алжиром раних шездесетих.

Иако неки научници тврде да стање није опасно - други упозоравају да остаци цезијума 137 можда захтевају опрез попут обавезног боравка у затвореном.

ЦЕЗИЈУМ ИЗ 1960.

Истиче се да честице радиоактивног цезијума 137 потичу са места француског нуклеарног теста изведеног 13. фебруара 1960. Та детонација добила је кодно име "Гербис Бли". Иронија је да су Французи "пажљиво" бирали полигон за нукларне пробе далеко од Француске и да им се "прашина само враћа кући".

Позивајући се на француску невладину организацију која надгледа Европу ради уочавања знакова нуклеарне контаминације, Јуроњуз је известио да је "ACRO рекао да је вршио тестове на недавној сахарској прашини коју је сакупљао у области Јура, у близини француске границе са Швајцарском". "Узимајући у обзир хомогена лежишта на широком подручју, на основу овог аналитичког резултата, ACRO процењује да је било 80.000 БК по км2 цезијума 137", наводи се у саопштењу те организације.

Такође, упозорава се да је могуће доношење још наслага радиоактивне прашине. Прилично густ облак прелази Медитеран покривајући, између осталог, делове Шпаније, Француске, Велике Британије и Немачке, где се сада очекује феномен "блатне кише" - каже АЦРО.

Такође постоји бојазан да би радиоактивна прашина могла доспети и до истока, чак до Турске, а турски здравствени званичници за Јуроњуз кажу да припремају делове становништва да остану у затвореном простору наредних дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)