АМЕРИКАНЦИ О ЗБЛИЖАВАЊУ РУСИЈЕ И КИНЕ: Одговор на притиске Запада

Новости онлине

06. 03. 2021. у 10:15

ИСТОРИЈСКИ гледано, окретање Русије према Истоку била је реакција на поступке Запада, који су се доживљавали као „издаја или принуда“, пише новинар Алекс Цивик у чланку за амерички лист „Нешенал интерест“.

АМЕРИКАНЦИ О ЗБЛИЖАВАЊУ РУСИЈЕ И КИНЕ: Одговор на притиске Запада

Foto AP

Новинар подсећа да је руски писац Фјодор Достојевски упозоравао на то да ће се током препорода Русије након пораза у Кримском рату средином 19. века земља окренути својим азијским коренима, јер је хришћанска Британска империја ступила су савез са Османским царством.

Цивик скреће пажњу на то да су Москва и Пекинг последњих година ојачали војну сарадњу, као и сарадњу у сфери истраживања свемира. Аутор чланка претпоставља да „руски председник Владимир Путин од доласка на власт користи сарадњу са Кином као политичку и унутрашњу заштиту од наводног мешања Запада“.

„С обзиром на то да администрација председника Џозефа Бајдена покушава да дефинише политику према Русији након недавног продужења споразума СТАРТ 3, жељени циљ би требало да остане могућност успостављања односа са међусобним поштовањем између две земље у наредним годинама“, истиче новинар.

Он је позвао председника САД Џоа Бајдена да изгради равноправне билатералне односе са Русијом на дипломатском нивоу. Цивик такође сматра да амерички лидер треба да одговорно приступи својој политици на Блиском истоку и закључује да ће САД и западни партнери морати да реше проблем тога како да придобију Русију да сарађује, а не да је гурају на даље зближавање са Кином.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Srbijo Zuta kuco

06.03.2021. 15:37

Slicnu gresku su napravili sa Kubom. Fidel Kastro je bio nacionalista a ne komunista. Njegov motiv je bio oslobodjenje Kube od stranih uticaja. Bilo od Spanaca ili Amerikanaca. Kada je revolucija pobedila Amerikacni su uveli blokadu. Kuba, koja je u svemu zavisila od SAD, morala je da zatrazi spas u zagrljaju sa Sovjetima.