ЖЕНЕ БРОЈНИЈЕ ЖРТВЕ КОРОНЕ: Нежнији пол чини 70 одсто свих оболелих на радном месту

Танјуг

06. 03. 2021. у 09:57

ДРАЖАВНИ институт за пензионо и социјално осигурање објавио је, пред 8. март, статистичке податке који показују да су жене много више погођене пандемијом ковида-19, него мушкараци.

ЖЕНЕ БРОЈНИЈЕ ЖРТВЕ КОРОНЕ: Нежнији пол чини 70 одсто свих оболелих на радном месту

Фото: Танјуг/АП

Од укупно 147 хиљада пријављених случајева боловања које је примио Институт до 31 децембра прошле године, 70 одсто су биле жене које су се инфициарле на радном месту.

Овај податак је управо супротан чињеници да у несрећама на радном месту, већ годинама, велику већину чине мушкарци.

Професионално највише заражених на радном месту било је међу медицинско-санитарним особљем, а међу њима на првом месту 87 одсто, су медицинске сестре.

Следе жене физиотерапеути, помоћно особље у здравственим установама, а 6 одсто пријављених случајева боловања због заразе су биле жене лекари.

Медицинске сестре, као професија, су биле и најбројније жртве, оне су 70 одсто, укупних смртних случајева од корона вируса. Просећна старост жртава је 46 година.

Институт за социјално осигурање дао је и објашњење како поступати према медицинском особљу које одбије да се вакцинише, а након тога се зарази од ковида19.

У таквим случајевима осигуранику се признаје право на боловање, али не и могућност да наплати одштету због тога што се заразио на радном месту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)