СВЕТСКИ НАУЧНИЦИ САГЛАСНИ: Порекло короне и даље непознаница - ни после годину дана не знамо ништа више о ковиду

Ј.Ж.С.

05. 03. 2021. у 17:46

Свет није ништа ближе сазнању о пореклу ковида-19, успркос истрази групе светских стручњака спроведене у Кини.Отворено писмо потписало је 26 светских стручњака међу којима је и Николај Петровски, стручњак за вакцине на Универзитету Флиндерс у Аделаиду у Аустралији у коме наглашавају да у овом тренутку не знају ништа више него пре годину дана.

СВЕТСКИ НАУЧНИЦИ САГЛАСНИ: Порекло короне и даље непознаница - ни после годину дана не знамо ништа више о ковиду

ФОТО: Танјуг/АП Пхото

       У јануару је тим научника које је одабрала Светска здравствена организација посетио болнице и истраживачке институте у Вухану у централној Кини где је први пут идентификован нови коронавирус, како би открили његово порекло.

Чланови тима и сами су рекли да је Кина била суздржана у дељењу кључних података који би могли упућивати да се болест ширила месецима пре него је препозната.

У отвореном писму стоји да мисија није имала мандат, независност, или потребан приступ да спроведе потпуну, неометану истрагу о теоријама о пореклу ковида-19.

- Све претпоставке су и даље на столу и потребан је бар један научни доказ који би искључио неке од њих - рекао је Петровски.

Један од чланова мисије Светске здравствене организације искључио је могућност да је вирус "побегао" из лабораторија у Вухану.

Петровски, међутим, сматра да "нема никаквог смисла" искључити било коју могућност, додавши да је циљ отвореног писма "добити потврду, на глобалном плану, да још увек нико није идентификовао извор вируса и да би требало наставити потрагу.

- Морамо да будемо отворени за све и ако одбацимо неке претпоставке јер их се сматрамо превише осетљивим, то није начин на који наука функционише - рекао је Петровски.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)