ВАКЦИНЕ СЕ ВЕЗАЛЕ У ЕВРОПСКИ ЧВОР: Унутар ЕУ несугласице око куповине и дистрибуције "спутњика V" и кинеског "синофарма"

И. СТАНОЈЕВИЋ

04. 03. 2021. у 22:48

ВАКЦИНЕ СЕ ВЕЗАЛЕ У ЕВРОПСКИ ЧВОР: Унутар ЕУ несугласице око куповине и дистрибуције спутњика V и кинеског синофарма

"Спутњик V" стигао у Словачку / Фото Танјуг-АП

ПАНДЕМИЈА вируса корона, поново везује европске односе у чвор, а штете од тога надилазе Стари континент.

Најпре је Европска агенција за лекове (ЕМА) кренула у поступак регистровања руске антиковид вакцине "спутњик V", излазећи у сусрет чланицама ЕУ, које вапе за цепивима. Онда је, из централе те исте Уније, "одапета" оштра реплика да Брисел и даље у руској вакцини не види своју стратегију!

Концентрични кругови свађа и неспоразума захватају и поједине чланице, попут Чешке, Мађарске и Словачке, које су не само одобриле имунизацију "спутњиком V" не чекајући да то учини ЕМА, него дочекују прве пошиљке. Тако је у Будимпешту у четвртак стигла нова испорука од 280.000 доза руске вакцине, како је потврдио министар спољних послова Петер Сијарто.

Мађарска је прошле недеље постала прва држава чланица ЕУ, која употребљава вакцину "синофарм" из Кине и у земљу је већ стигао први контингент са 550.000 доза. Раније током фебруара, почело је у Мађарској са употребом "спутњик V" вакцине, што је ову државу учинило и првом у ЕУ која користи вакцину из Русије.

- Трка за спасавање и заштиту живота и здравља људи сваког дана постаје све окрутнија. Број зараза расте експоненцијално у целој Европи, а појављују се и нови, агресивнији сојеви, док све млађи људи озбиљно оболевају, а вакцине су једини лек за ту ситуацију - поручио је Сијарто.

И Хрватска се изјаснила за употребу овог руског цепива, казао је премијер Андреј Пленковић. Поновио је да је влада од Русије затражила документацију о вакцини "спутњик V". "Ми смо више него приправни да је набавимо", рекао је Пленковић.

"Спутњик V", коју је израдио Институт Гамалеја, до сада је регистрован у 42 државе. Упркос томе, бирократија у Бриселу кочи чак и оне процесе који би, с научне стране гледано, могли далеко раније да се окончају у циљу што ефикасније борбе против пандемије. Најновије саопштење из ЕУ да у њиховој стратегији нема места за "спутњик V", замрсило је конце, надомак решења.

Како је, наиме, изјавио портпарол ЕК Ерик Мамер, евентуално одобрење ЕМА за употребу "спутњика V" ништа не мења у том опредељењу. Тако, државама чланицама ЕУ не преостаје друго него да се, билатералним уговорима са Русијом и Кином, обезбеде од потпуног пуцања националних здравствених система.

Јер, дил о набавци 2,6 милијарди доза вакцина склопљен са чак шест произвођача вакцина да би се до краја лета имунизовало 70 одсто становништва Уније, и даље је више мртво слово на папиру него реална стратегија.

БЛОКАДА

ЕВРОПСКА комисија и Италија блокирале су у четвртак испоруку вакцина "Астра Зенеке" намењену Аустралији, пошто овај произвођач није испунио обавезе из уговора са ЕУ. "Астра Зенека" је затражила дозволу италијанске владе за извоз 250.000 доза из фабрике "Анањи" код Рима, али је Италија то одбила, што је подржала Европска комисија.

МАС: УРАДИЛИ СМО ДОБАР ПОСАО

ШЕФ немачке дипломатије Хајко Мас каже да је, у поређењу ЕУ са Кином и Русијом, Унија, по глави становника, двоструко више вакцинисала. "Иницијатива Ковакс, чији смо највећи донатор, испоручиће, до краја маја, вакцине у више од 100 земаља", рекао је додајући да је за Западни Балкан из тог програма предвиђено миллион вакцина, од којих 300.000 за Србију. "Бионтек-Фајзер" ће, ове године, произвести око две милијарде вакцина, "тако да нема разлога за узбуђивање око руских и кинеских испорука, јер смо урадили добар посао".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)