ЗДРАВСТВЕНИ РАДНИЦИ ОДБИЈАЈУ ИМУНИЗАЦИЈУ: Необичан случај у Француској- Грађани желе, али не могу до вакцине

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

04. 03. 2021. у 20:52

САМО 17 одсто доза вакцине "астразенека" које се налазе на француском тлу дате су грађанима, док се остале налазе у фрижидерима.

ЗДРАВСТВЕНИ РАДНИЦИ ОДБИЈАЈУ ИМУНИЗАЦИЈУ: Необичан случај у Француској- Грађани желе, али не могу до вакцине

Фото. АП

Разлог за то је што су првенствено намењене здравственим радницима, који, због претпостављеног слабијег дејства према јужноафричкој варијанти и јачих пропратних ефеката приликом вакцинисања, одбијају да је приме.

С друге стране, многи грађани би хтели да добију ову вакцину, и узалуд покушавају да пронађу слобдан термин, али не могу да дођу на ред.

Премијер Жан Кастекс и министар здравља Оливије Веран позвали су у четвртак на заједничкој конференцији за медије здравствене раднике да имају поверења у ову "врло ефикасну вакцину" и да се цепе, због себе, и других. Такође је најављено да ће се неискоришћене дозе усмерити ка најугроженијим регионима.

Повећана је и старосна граница, са 64 на 74 године, почев од 50, за оне који могу да приме "астразенеку". У кампању вакцинисања ће се уз лекаре укључити и апотекари, од средине овог месеца. Али, и даље су приоиртетни само грађани с морбидитетом у овој старосној групи, док ће остали овог годишта доћи на ред тек средином априла, за прву вакцину. Млађи, још касније. До лета, планира се вакцинисање 30 милиона људи, односно две трећине пунолетних добровољних прималаца.

Власти планирају да до краја априла вакцинишу првом дозом десет милиона људи, што представља нешто мање од шестине становништва. Истовремено, обећавају релативан повратак на нормалу средином априла, иако многима није јасно на основу чега заснивају овај оптимизам. Број вакцинисаних за то неће бити довољан, и без обзира на то што се рачуна на слабију активност вируса у топлије време.

Власти, за сада, одбијају да поново уведу општи карантин. Председник Емануел Макрон је на Националном савету безбедности ставио до знања да ће опет увести карантин тек када се искористе све вакцине које стоје у фрижидерима.

За то време, дневно се у Француској у просеку зарази преко 20 хиљада људи и умре око три стотине. Лекари истичу да се приликом доношења државних одлука узимају и економски разлози, а не само здравствени, што одржава висок притисак на болнице у којима се тренутно лечи више од 25 хиљада људи. Шеф одељења реанимације у париској болници "Биша" Жан Франсоа Тимсит је скренуо пажњу да месечно од ковида у Француској умире 10.000 људи и да треба јасно рећи да је то и због тога што се у обзир током пандемије узимају и разлози одржавања економије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)