ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ ЈЕДАН ПАПА ОДЛАЗИ У ИРАК: На путовање носи и економску подршку од 1,5 милион евра

М. Остојић

04. 03. 2021. у 17:22

ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ ЈЕДАН ПАПА ОДЛАЗИ У ИРАК: На путовање носи и економску подршку од 1,5 милион евра

Фото: ЕПА

Папа Фрањо креће у Ирак, упркос пандемији и опасностима и од 5 до 8 марта боравиће у тој земљи. Због потребе да однесе наду за успостављање дијалога и поновне изградње моста за заједнички живот хришћана и муслимана.

Први пут у историји један папа посећује Ирак, земљу у којој се настанила једна од најстаријих хришћанских заједница, која данас видно носи ране рата, сиромаштва, тероризма, прогона. Пре 10 година у тој земљи живело је око 1,5 милиона хришћана, данас их је око 400.000, а папина подршка  хришћанској заједници јесте и њен повратак на вековна огњишта.

Папа ће посетити више градова у четири дана и више цркава где ће одржати мисе и молитве.

- У античком граду Ур, Аврамовом граду, оцу који је спојио три религије, признат од јевреја, хришћана и ислама, папа ће се молити заједно са верницима свих религија, укључујући и муслимане. 

Папин сусрет са великим Ајатолахом Ал-Систанијем, који представља стуб ослонац у том могућном мосту братства, сматра се најважнијим догађајем на овом папском путу и има изузетан значај, јер је он лидер у свету шиита, а увек се изјашњавао у прилог мирног суживота у Ираку.  

У Киркуку у којем већином живи хришћанско становништво, а који је драматично погођен и над којим је извршено нечувено насиље 2011. године од стране исламске државе, папу очекују са огромном надом.

Папа на своје путовање носи и економску подршку из папске фондације „Помоћ Цркви која пати“, 1,5 милион евра за стипендирање 150 студената на Католичком Универзитету у Арбилу.

И уочи папиног поласка на „пут високог ризика“ стигле су препоруке да не креће, јер је евидентно да ситуација није мирна, али папа Фрањо не одустаје. Стога је укључено 10.000 војних снага, тамошњих и интернационалних, снаге Нато, специјалне снаге, тајне службе, у униформи и цивилу, авиони и дронови, минуциозно надгледање с неба и земље, а папа ће се кретати у блиндираном ауту осим на стадиону. Папа у петак стиже у Багдад, на путовање које је дефинисано као „изузетни чин љубави“ за хришћане Ирака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)