ОШТРА ПОРУКА БЕРЛИНА ВАШИНГТОНУ: "Недопустиво је претити пријатељима санкцијама!"

Новости онлајн

03. 03. 2021. у 20:55

ОШТРА ПОРУКА БЕРЛИНА ВАШИНГТОНУ: Недопустиво је претити пријатељима санкцијама!

Фото: Депоситпхотос

БЕРЛИН за сада добија од Вашингтона само „сигнале“ поводом „Северног тока 2“, али не зна каква ће бити политика САД по овом питању, изјавио је секретар Министартсва иностраних послова Немачке Нилс Ањен на конференцији „CERAWeek“.

- Надам се да нисам превише оптимистичан, већ реалан када кажем да ћемо у новој Бајденовој администрацији моћи да нађемо партнера који ће желети да ради са нама и још једном оцени шта се заиста дешава, јер ми не сматрамо да „Северни ток 2“ повећава нашу зависност“, рекао је дипломата.

Он је додао да су се демократе и републиканци у САД ујединили у опозицији изградњи цевовода. У исто време, реализација пројекта је питање суверенитета Немачке, и „претња санкцијама пријатељима је недопустива“, приметио је Ањен.

- Надам се да то схватају, као и то да бисмо желели да седнемо за преговарачки сто - изјавио је немачки дипломата.

Он је нагласио да се енергетско тржиште Европе променило, да је постало транспарентније, да су се појавиле нове техничке могућности и да ће све то помоћи да се реши забринутост других држава.

Ањен је подсетио да се Немачка налази у фази „енергетске транзиције“, одустајући од угља и атома у корист обновљивих извора енергије, и у том контексту јој је гас потребан. Осим тога, гасна инфраструктура је можда, једина инфраструктура фосилне енергетике која ће моћи да се користи у новој конфигурацији.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)