КОРОНА КРИЗА ДРМА БРИТАНИЈУ: Дижу корпоративни порез на 25% због корона расхода

Танјуг

03. 03. 2021. у 20:29

КОРОНА КРИЗА ДРМА БРИТАНИЈУ: Дижу корпоративни порез на 25% због корона расхода

ЕПА

БРИТАНСКИ министар финансија Риши Сунак најавио је данас повећање корпоративог пореза на добит на 25 посто у априлу 2023. године, како би влада опоравила јавне финансије након великог задуживања због пандемије ковид-19.

Сунак је ово рекао током излагања о буџету у Доњем дому британског парламента, напомињући да ће промена ступити на снагу чак годину дана касније него што Канцеларија за буџетску одговорност (ОБР), државни орган који даје независне прогнозе, очекује да се бруто домаћи производ врати на ниво пре пандемије.

Он је додао да ће мала предузећа с профитом од 50.000 фунти (69.816 долара) или мањим бити заштићена, тако што ће пореска стопа за њих бити задржана на садашњем нивоу од 19 процената, преноси ЦНБЦ.

„То значи да око 70 посто компанија или 1,4 милиона предузећа уопште неће бити погођено повећањем пореза“, навео је Сунак.

Према његовим речима, за фирме са профитм изнад 50 хиљада фунти биће примењиване прогресивне стопе, док ће само компаније које имају добит већу од 250.000 фунти бити опорезоване по пуној стопи од 25 процената.

Канцеларија за буџетску одговорност сада очекује да ће се британска економија вратити на ниво пре ковида до средине 2022. године, при чему предвиђа раст БДП-а од 4,0 посто ове године и од 7,3 процента 2022. године, али напомиње да ће економија и даље бити за 3,0 процента испод своје петогодишње претпандемијске трајекторије.

Влада у Лондону се од почетка пандемије задужила у мирнодопском времену за рекордних 355 милијарди фунти, што је 17 посто БДП-а, и намерава да се идуће године задужи за додатних 234 милијарде фунти (10,3% БДП-а).

Процењује се да ће основни дуг порасти са 88,8 процената БДП-а ове године на 93,8 одсто следеће године, и да ће достићи врхунац од 97,1 посто 2023/24.

„У средњорочном периоду, не можемо дозволити раст нашег дуга, и имајући у виду колико је он сада висок морамо да обратимо велику пажњу на то колики дуг можемо себи да приуштимо. Рационално је, међутим, да се за задуживање искористе садашње ниже каматне стопе за инвестирање у капиталне пројекте који могу да генеришу наш будући раст “, закључио је Сунак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)