ИМАЋЕМО ВАКЦИНЕ ЗА СВЕ ДО КРАЈА МАЈА: Огласио се Џо Бајден, 15 одсто становника САД већ примило једну дозу

Танјуг

03. 03. 2021. у 00:30

ИМАЋЕМО ВАКЦИНЕ ЗА СВЕ ДО КРАЈА МАЈА: Огласио се Џо Бајден, 15 одсто становника САД већ примило једну дозу

Фото: ЕПА

ПРЕДСЕДНИК САД Џо Бајден изјавио је данас да ће САД имати довољно вакцина за сваку одраслу особу до краја маја, два месеца раније него што је администрација претходно проценила.

Бајденова администрација ради на повећању понуде и дистрибуције три одобрене вакцине, преноси НБЦ Њуз.

Овоме ће допринети споразум склопљен између фармацеутских компанија Мерк и Џонсон&Џонсон, којем је посредовала Бајденова администрација, а након што су званичници сазнали да Џонсон&Џонсон заостаје у производњи своје вакцине.

Сада ће се два Меркова постројења користити за производњу вакцине, рекао је један званичник администрације.

Мерк је покушао да произведе сопствену вакцину, али је крајем јануара објавио да прекида развој своја два кандидата након што су подаци раних клиничких испитивања показали лош имунолошки одговор.

Према подацима Центра за контролу и превенцију болести, више од 15 одсто људи у САД до сада је примило најмање једну дозу вакцинације против ковид-19.

Савезна влада ће ове недеље испоручити 15,2 милиона доза државама, у односу на 14,5 милиона прошле недеље и готово двоструко више доза у поређењу са дозама отпремљеним пре Бајденове инаугурације, изјавила је у уторак секретарка за штампу Беле куће Џен Псаки, а подсећа НБЦ Њуз.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)