СПРЕМАН САМ ДА СЕ ЖАЛИМ ДО ЕВРОПСКОГ СУДА: Саркози спрема контраофанзиву након пресуде

Танјуг

03. 03. 2021. у 00:13

СПРЕМАН САМ ДА СЕ ЖАЛИМ ДО ЕВРОПСКОГ СУДА: Саркози спрема контраофанзиву након пресуде

Фото: ЕПА

БИВШИ француски председник Никола Саркози изјавио је да је спреман да иде све до Европског суда за људска права како би доказао своју невиност, што је његова прва реакција у јавности након што је у понедељак осуђен на затвор због корупције.

Саркози се сумњичи да је уз помох свог правног саветника 2014. године покушао да сазна детаље из истраге о својој председничкој кампањи, а заузврат је нудио помох за стицање функције у Монаку.

Он је у уторак рекао да је жртва дубоке неправде, да је пресуда пуна недоследности и да је проблематична политичка непристрасност неких судија, преноси Ројтерс.

- Жалио сам се на одлуку, можда ћу морати да водим ову борбу све до Европског суда за људска права - рекао је Саркози за лист Ле Фигаро.

Он је додао да би за њега било болно да мора да криви сопствену земљу, али да је спреман да то учини, јер би то била “цена демократије.“

Саркози, конзервативац који је Француску водио од 2007. до 2012. године, осуђен је на три године затвора. Међутим, две године су условна казна, а председавајућа судија је рекла да постоји опција да не служи казну у затвору уколико би преосталих годину дана носио електронску наногицу. Ту одлуку, међутим, треба да донесе други судија.

Саркозију се суди и у другом случају крајем месеца због оптужби за малверзације у финансирању изборне кампање.

Истрага о финансирању кампање покренута је због сумње да је 2007. године током председничке кампање прихватио нелегалне исплате од наследнице компаније Лореал Лилијан Бетанкур, подсећа агенција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)