НОВЕ САНКЦИЈЕ ЗА РУСИЈУ: Америка забрањује давање кредита и извоз одбрамбених технологија

Novosti online

02. 03. 2021. у 19:48

НОВЕ САНКЦИЈЕ ЗА РУСИЈУ: Америка забрањује давање кредита и извоз одбрамбених технологија

Фото: Депозитфотос

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе, у вези са санкцијама због случаја Алексеја Наваљног, забрањују финансијским институцијама америчке владе да дају кредите Русији, као и извоз одбрамбених технологија у ту земљу, саопштио је амерички Стејт департмент.

Истиче се да су санкције уведене због тога што је „Руска Федерација употребила хемијско оружје против својих грађана“. С тим у вези, наглашава се у саопштењу, САД ће у року од 15 дана, колико је потребно да се обавести Конгрес, увести ограничења на „давање кредита или друге финансијске помоћи од стране САД“.

У саопштењу Стејт департмента се објашњава да ће забрана подразумевати давање Русији било каквих кредита, кредитних гаранција или друге финансијске помоћи од стране било ког ресора, управе или структуре америчке владе, укључујући и Извозно-увозну банку САД.

У писменом саопштењу америчког државног секретара Ентонија Блинкена наводи се да САД уносе Русију на списак земаља којима ускраћују извоз одбрамбених технологија, док ће у свемирској сфери бити направљени одређени изузеци.

- Стејт департмент ће унети измене у одељак 126.1 одредбе о међународној трговини оружјем, уносећи Русију на списак земаља против којих ће важити политика забране извоза одбрамбених производа и одбрамбених услуга. Извоз из САД у циљу подршке комерцијалној сарадњи у свемиру ће бити ограничен након шестомесечног прелазног периода- саопштио је Блинкен.

Према његовим речима, „одређени изузеци“ од уведених санкција на „извоз у Русију“ биће направљени „у циљу подршке владиној (то јесте међудржавној) сарадњи у свемиру“.

Подсетимо, данас је Америка увела санкције против руских званичника због ситуације са Алексејем Наваљним. САД су пооштриле ограничења на извоз у Русију и на црну листу унеле 14 институција. Нешто раније и Брисел је увео нове санкције Русији због Наваљног. 

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)