СПУТЊИК В БРЖЕ СТИЖЕ У ЕВРОПУ? ЕК разматра увођење хитних одобрења за вакцине против ковида

Танјуг

02. 03. 2021. у 18:04

СПУТЊИК В БРЖЕ СТИЖЕ У ЕВРОПУ? ЕК разматра увођење хитних одобрења за вакцине против ковида

Фото АП

ЕВРОПСКА комисија саопштила је данас да разматра увођење хитних одобрења за вакцине против ковид-19 као бржу алтернативу ригорознијим условним дозволама за промет које су се до сада користиле.

Тај потез би означио велики помак у приступу одобравања вакцина јер би то подразумевало коришћење процедуре коју је ЕУ сматрала опасном, а која је пре него што је избила пандемија ковид-19 била резервисана само за изузетна одобрења на националном нивоу лекова за терминално болесне пацијенте, укључујући оболеле од карцинома, пренео је Ројтерс.

Потенцијална промена долази у тренутку када је извршна власт ЕУ и

Европска агенција за лекове под све већим притиском због онога што неки сматрају да је споро одобравање вакцина, због чега је дошло до спорије вакцинације грађана у земљама чланицама ЕУ у поређењу са Сједињеним Америчким Државама и бившом чланицом ЕУ Британијом.

- Спремни смо да размотримо с државама чланицама све могуће начине да се заиста убрза одобравање вакцине - рекао је портпарол Европске комисије на конференцији за новинаре.

Једна од опција може бити хитно одобравање вакцина на нивоу ЕУ са подељеном одговорношћу међу државама чланицама, истакао је портпарол, додајући да би рад на овоме могао да почне веома брзо ако би владе ЕУ подржале ту идеју.

Источноевропске државе Мађарска, Словачка и Чешка одобриле су руску и кинеску вакцину хитним националним процедурама. Британија је, такође, употребила хитну процедуру за одобравање вакцина против ковид-19.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)