ПОШТРЕНЕ МЕРЕ У ШВЕДСКОЈ: Максимално 500 људи у продавници, почео трећи талас, шире се нови сојеви

Танјуг

02. 03. 2021. у 16:26

ПОШТРЕНЕ МЕРЕ У ШВЕДСКОЈ: Максимално 500 људи у продавници, почео трећи талас, шире се нови сојеви

Фото: ЕПА

ИЗГЛЕДА да је у Шведској почео трећи талас пандемије, саопштила је данас шведска Здравствена агенција, пооштравајући ограничења због недавног пораста нових случајева ковид-19 и брзог ширења нових варијанти које се сматрају заразнијим.

У Шведској, која се током пандемије клонила "закључавања", регистровано 11.804 нових случајева корона вируса од петка, показују статистички подаци Здравствене агенције, што је пораст у односу на 10.933 случајева пријављених током истог периода прошле седмице, пренео је Ројтерс.

"Изгледа да сигурно идемо ка трећем таласу, рекао је главни епидемиолог Андерс Тегнел на конференцији за новинаре.

"Почиње да утиче на интензивну негу. Не видимо драматично повећање, али не и смањење које смо имали неко време", додао је Тегнел.

Шведска здравствена агенција препоручила је да број људи у продавницама буде ограничен на 500, уз већ постојеће ограничено радно време барова, кафића и ресторана и строжа правила везана за ношење маски.

Тегнел, архитекта шведске пандемијске стратегије, такође, је рекао да су недавне студије указале на то да је вакцина АстраЗенеке против ковид-19 ефикасна за људе старије од 65 година и да Шведска намерава да промени препоруку да се не даје старијим особама.

"Вакцина АстраЗенеке добила је незаслужено лошу репутацију", рекао је он.

И док број случајева у земљи расте, број преминулих од корона вируса је мањи него претходних месеци и износи 56 током протеклог викенда, што је најмањи број преминулих од ковид-19 од почетка новембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)