ОД КОСМЕТА ДО КОРОНЕ: Генерал из мисије на КиМ на првој линији против ковида-19

М. Остојић - Дописник из Рима

02. 03. 2021. у 15:37

ОД КОСМЕТА ДО КОРОНЕ: Генерал из мисије на КиМ на првој линији против ковида-19

Фото: Танјуг/АП

ИТАЛИЈАНСКИ генерал у великом рату против пандемије, Франческо Паоло Фиљуоло, нови је опуномоћени Комесар за борбу против ковида-19.

Изабрао га је, у алармантном стању од пандемије корона вируса у Италији, нови премијер Марио Драги, као великог стратега, да заменивши досадашњег, створи нови тим за ту тешку борбу.

Премијер бира нове људе, квалификоване за борбу против корона вируса, и у вакцинисању и логистичкој подршци за масовније вакцинисање. Генерал Фиљуоло искуства је стицао и у мисијама у Авганистану (2004) али и на Косову и Метохији у врху команде снага Кфора, од септембра 2014. године до августа 2015. године.

Премијер је узео генерала веома постојаног на терену борбе против ковида, јер је он ту борбу већ започео и пре него што је вирус закорачио у Италију. Био је тај који је имао задужење да организује и спроведе изолацију Италијана које је требало пребацити из Вухана у Италију. Потом је за шест месеци урадио невероватно много на логистичком плану реконструишући војно здравство - у потпуно запуштеној клиници „Ћелио“ у Риму коју је ревитализовао, потом у Милану поставио и ставио у функцију 43 специјализоване амбуланте, организовао и упутио санитарно особље на 140 постављених места за тампон тестирање на читавом Апенинском полуострву.

Фото: Епа

Када су почеле пристизати вакцине у Италију бавио се њиховим распоређивањем и ургентним упућивањем из војне базе на римском аеродрому „Пратика Ди Маре“ у све регионе, само за протекли викенд покренуо је за неколико сати пребацивање на 102 дестинације.

Огледао се и у међународној мисији на КиМ где су напетости међу различитим заједницама биле велике. Фиљуоло је на Балкану научио кључну лекцију на терену а описао је као: „значај узајамног помагања и сарадње са свим актерима с циљем да се досегне до максималног јединства међу институцијама како би се дефинисала интервенција на свим стратешким секторима". И то је уједно само исечак из биографије овог постојаног генерала „алпинца“, који је каријеру почео као официр брдске артиљерије.

Марио Драги га је поставио на место где ће своје умеће и искуство засигурно искористити на најбољи начин јер Италија сигурно тоне ако се нешто хитно не предузме у заустављању ширења вируса. Од 5. марта до 6. априла (значи подразумева се и католички Ускрс) важиће нови Декрет о ограничавању антиковид мера. Остају на снази поделе по бојама региона односно ограничења у зависности од висине заразе на терену, уз константи надзор и могућне промене.

Збир данашњег стања у Италији довољна је потврда о пандемији: готово 3 милиона позитивних од почетка пандемије, 98.000 преминулих, само у једном дану проценат заражених порастао је са 6,8 на 7,6 позитивних на 100 урађених тестова, а број заражених испод 19 година поготово од мутираног соја енглеског вируса галопира.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)