ДОСАД НЕВИЂЕН СНИМАК ОДМАЗДЕ: Ирански пројектили засули америчку базу као одговор на убиство генерала Сулејманија

Новости онлине

02. 03. 2021. у 12:09

ДОСАД НЕВИЂЕН СНИМАК ОДМАЗДЕ: Ирански пројектили засули америчку базу као одговор на убиство генерала Сулејманија

Фото АП

ПЕНТАГОН је декласификовао до сада невиђен видео снимак на ком се види како је низ иранских пројектила погодио америчку ваздухопловну базу у Ираку прошле године, као одговор на амерички напад и убиство иранског генерала Касема Сулејманија.

Декласификован снимак објављен је на Си-би-есу и приказује како шест пројектила падају на ваздушну базу Ајин ал-Асад, у којој су се налазиле америчке трупе на западу Ирака.

Кратак снимак приказује пројектиле док се забијају у хангаре за одржавање авиона и друге базне објекте, потом експлодирају а густ црн дим надвија се на базом.

Снимак је 8. јануара 2020. године начинио амерички дрон који је летео изнад базе, пет дана након што је Сулејмани убијен у америчком ваздушном нападу у близини аеродрома у Багдаду, по налогу тадашњег председника САД Доналда Трампа.

У нападима није било мртвих, али је 110 припадника америчке војске задобило контузије мозга јер су се налазили веома близу месту експлозија, наводи РТ.

Иако су амерички војни званичници тада похвалили америчке обавештајне службе како су их претходно упозориле на предстојећи напад и омогућили евакуацију авиона и друге имовине, тадашњи ирачки премијер Адел Абдул Махди напоменуо је да је сам Иран Багдаду упутио упозорење које је прослеђено Вашингтону. Иранско руководство такође тврди да су контранапади били демонстрација силе након убиства Сулејманија, без намере да изазову људске жртве.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)