ПРЕРАНО ОТПИСАН: Трампов план за тријумфални повратак у Белу кућу

Novosti online

02. 03. 2021. у 09:03

ПРЕРАНО ОТПИСАН: Трампов план за тријумфални повратак у Белу кућу

Фото: Танјуг/АП

ИАКО је скуп Конзервативне политичке акције, на коме је Доналд Трамп одржао свој први политички говор од 20. јануара био скуп његових присталица, бивши амерички председник показао је да нису у праву они који су га већ отписали и да жели да учврсти своје позиције као лидер републиканаца, да неће напустити политику и да не оснива нову странку.

Трамп је у обраћању присталицама Републиканске странке на годишњој конференцији Конзервативне политичке акције (ЦПАЦ) одржаној током викенда на Флориди поручио, између осталог, да ће се тријумфално вратити у Белу кућу.

 - Овај скуп показао је да је Републиканска странка, пре свега њена база, у огромној већини остала лојална Доналду Трампу и да ће он у највећој мери одлучивати о свим битним правцима Републиканске странке - коментарише прво Трампово обраћање након инаугурације Џозефа Бајдена за председника САД историчар Саша Адамовић.

Адамовићеве речи поткрепљују и анкете јавног мнења – истраживање спроведено међу учесницима конференције показало је да ће 55 одсто њих подржати Трампову председничку номинацију за изборе 2024. – Други по популарности је гувернер Флориде, државе у којој се скуп одигравао, Рон Десантис. Истраживачи јавног мнења су, на питање треба ли Трамп да се кандидује 2024. од 68 одсто испитаника добили потврдан одговор, што је било довољно да Доналд Трамп млађи скуп назове Т-ПАЦ, уместо ЦПАЦ.

Одушевљење Трампом изразио је и републикански конгресмен Џим Џордан, који је бившег америчког председника прогласио лидером америчког конзервативног покрета и Републиканске странке.

 - Председник Трамп је лидер конзервативног покрета он је лидер покрета "Америка на првом месту",  он је лидер Републиканске странке… И надам се да ће, од 20. јануара 2025. поново бити лидер наше велике државе - рекао је он.

И сам Трамп, наглашавајући важност такозваних међуизбора (избора за одређени број чланова Конгреса који се одржавају на сваке две године), његов говор је био мање програмски, колико се односио на саму Републиканску партију, каже Адамовић.

Трамп се, подсећа Адамовић, поименце осврнуо на оне републиканце који су у оба дома Конгреса подржали његов импичмент и захтевао је њихово одстрањивање из странке.

Међуизбори су кључни

Идућа година за Трампа је изузетно важна, јер то је година међуизбора, када ће Републиканци и сам Трамп покушати да поврате контролу над Представничким домом и Сенатом, која је на прошлим изборима изгубљена, наводи Адамовић.

 - Ако успе у томе, а Трамп је обећао да ће подржавати "снажне и одлучне републиканске кандидате", као и успе да се Републиканци врате као већина у Конгрес, то би био добар увод у његову наредну председничку кандидатуру 2024 - објашњава он.

Није само Трамп подвукао важност избора идуће године за будућност конзервативног покрета. Учинио је то и конгресмен из Тексаса Роџер Вилијамс, који је у том погледа деловао прилично оптимистично, иако је признао да се Републиканска странка суочава са доста проблема. Ипак, на изборима одржаним када и председнички, у Конгрес су изабрани конзервативни републиканци, тако да, према његовом мишљењу, странка стоји на "прилично стабилним ногама".

 - Мислим да смо добили сјајну прилику – да са председником Трампом који нас гура унапред – повратимо Конгрес. Ако повратимо Конгрес, зауставићемо ове глупости – крајње левичарски покрет ових либерала и почећемо да успоравамо темпо како бисмо повратили нашу земљу - рекао је он.

Веома је важно, према Адамовићевим речима и то што Трамп остаје у Републиканској странци, упркос гласинама које су се чуле одмах након Бајденове инаугурације и почетка другог импичмента, да ће бивши председник основати нову странку/покрет.

 - То је разумно решење, с обзиром да истраживања јавног мнења међу републиканцима он убедљиво најпопуларнији. Кроз наредне године видећемо у ком ће правцу ићи Трампова политичка каријера. Прва препрека су му међуизбори и евентуално лош резултат на тим изборима могао би да му нанесе штету. Републиканци подржавају Трампа, не само због његовог политичког програма – Трамп сада већ постаје најзначајнија личност странке који је успео да на претходним изборима оствари невероватан резултат који у таквој ситуацији нико пре њега није успео – да повећа број својих гласача на чак 75 милиона - закључује Адамовић.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)