ОПОЗИЦИЈА САДА ЧУВА ВОЈНИ ВРХ: У Јерменији не попушта напетост

Б. Влаховић - дописник из Москве

01. 03. 2021. у 23:10

ОПОЗИЦИЈА САДА ЧУВА ВОЈНИ ВРХ: У Јерменији не попушта напетост

Фото АП

ЈЕРМЕНСКИ премијер Никола Пашинијан (на слици) признао је да је био погрешно информисан и да је зато погрешио кад је изјавио да су руски ракетни системи "Искандер" били неефикасни за време рата у Нагорном Карабаху.

Али та изјава Пашинијана довела је до сукоба са врхом армије и његових указа о смени, најпре заменика начелника Генералштаба Јерменије, а касније и самог начелника Генералштаба Оника Гаспарјана.

Група противника премијера Јерменије јуче је накратко ушла у просторије владе у центру Јеревана где се налази неколико министарстава. Они су из хола у приземљу позвали чиновнике у влади да не учествују на митинзима у знак подршке Пашинијану. Бунтовници су затим изашли из зграде и објаснили да су само хтели да покажу да могу да уђу у било које министарство. Лидер јерменске опозиције, адвокат Едмон Марукјан, предложио је премијеру Николи Пашинијану да повуче предлог за оставку начелника Генералштаба Гаспарјана, а заузврат опозиција је спремна да прихвати сваку опцију за ванредне парламентарне изборе. Председник Јерменије Армен Саркисјан засада не жели да потпише смену начелника Генералштаба. У интересу Јерменије је да њена армија не буде обезглављена јер начелник Генералштаба Оник Гаспарјан има на својој страни око 40 генерала и пуковника.

Пашинијан има у парламенту већину и ако не дође до компромиса може доћи до великог раскола у друштву. Засада војска не жели да изведе на улице војну технику јер би сигурно дошло до крвопролића.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Sinisa Maric

02.03.2021. 12:53

Da je samo Iskander bio ne efikasan,manje zlo. Sve je bili ne efikasno protiv bespilotnih letelica. Jermeni su ratovali taktikom iz 1912 g. Zauzeli busije i rovove,i cekaju frontalni juris protivnika,smesno. Zalosno je bilo gledati kako azeri i turci biraju koga ce da smaknu iz vazduha,a da protivnik nije ni svestan,sta se desava. Ostavka naravno,izgubio si rat.