ОРБАН ДОНЕО ДРАСТИЧНУ ОДЛУКУ: Раскол у Европском парламенту, Фидес напушта ЕПП!

Танјуг

01. 03. 2021. у 17:25

ОРБАН ДОНЕО ДРАСТИЧНУ ОДЛУКУ: Раскол у Европском парламенту, Фидес напушта ЕПП!

Фото: АП

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан изјавио да ће његова странка Фидес напустити Европску народну странку у Европском парламенту, уместо да прихвати суспензију.

Та суспензија ће највероватније бити донета у среду.

Како преноси бриселски Политико, Орбан је у писму председнику ЕПП Манфреду Веберу навео да ће Фидес напустити групу уколико нове одредбе буду прихваћене у среду.

Прошле недеље Вебер и други лидери странака из ЕПП договорили су нова правила о суспензији која ће им омогућити да казне целу странку чланицу, а не само једног члана.

Партија Фидес је већ суспендована из чланства од марта 2019. године, али њени чланови и даље учествују у раду ЕПП у Европском парламенту.

Мађарска министарка за породицу и потпредседница Фидеса Каталин Новак оптужила је поједине чланове ЕПП да су се укључили у "неприхватљиве" борбе у време када се "Европа бори да спасе животе" и оптужила лидере ЕПП да мењају правила како би чланове Фидеса "протерали".

Потпредседник ЕП и члан ЕПП Аустријанац Отмар Карас изјавио је да се група неће покорити притиску Орбана и да му неће дозволити "да их уцењује".

- ЕПП ће наставити планиране измене правила - рекао је он.

Уколико Фидес напусти ЕПП, остаће као највећа фракција у Европском парламенту, а тренутно та група има 187 од 705 европосланика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)