НА РАСПОЛАГАЊУ И ТРЕЋА ВАКЦИНА: У Америци почиње употреба Џонсон и Џонсон цепива

Танјуг

01. 03. 2021. у 16:59

НА РАСПОЛАГАЊУ И ТРЕЋА ВАКЦИНА: У Америци почиње употреба Џонсон и Џонсон цепива

Фото АП

АМЕРИКАНЦИ би требало да буду у прилици да приме Џонсон&Џонсон вакцине против ковид-19 у наредних 24 до 48 сати, изјавио је данас извршни директор те компаније Алекс Горски након што су амерички регулатори одобрили вакцину.

Фармацеутска компанија ове недеље треба да испоручи четири милиона доза вакцине и 100 милиона доза до јуна, рекао је Горски у интервјуу за НБЦ Њуз, преноси Ројтерс.

- У наредних 24 до 28 сати Американци би требало да почну да примају вакцине. Буквално се истроварују с камиона док причамо- рекао је.

Акције фармацеутске компаније порасле су за 2,9 одсто у претпродаји након што је америчка Управа за храну и лекове одобрила њену једнократну вакцину против ковид-19 у суботу, наводи агенција.

Амерички дистрибутер лекова Мекесон саопштио је раније данас да је почео дистрибуцију Џонсон&Џонсон вакцине против ковид-19.

Вакцина је тако постала трећа одобрена вакцина против ковид-19 у САД, а након једногласног одобрења спољних стручњака Управе за храну и лекове у петак.

Мекесон је партнер за дистрибуцију вакцина против ковид-19 америчке владе, а компанија је успоставила четири дистрибутивна центра која ће се посебно користити за дистрибуцију Џонсон&Џонсон вакцина.

Америчка влада доноси административне одлуке, укључујући где, када и колико ће доза вакцине дистрибуирати Мекесон, саопштила је компанија.

Иницијалне испоруке вакцине требало би да почну сутра, саопштили су високи званичници Бајденове администрације.

Фајзер-БиоНТек и Модерна имају вакцине са две дозе које је одобрила ФДА. За разлику од тих вакцина, верзија Џонсон&Џонсон не захтева хлађење и потребна је само једна доза, што потенцијално олакшава масовнију употребу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)